• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe

Strucla z powidłami

1 marca 2014 • 3  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Kolejna próba przedświąteczna. Ciasto pyszne, tylko trochę zachowawczo postąpiłam z marmoladą. Dałam jej za mało i w sumie wyszła mi taka zwykła drożdżówka z lekkim posmakiem truskawki. Następnym razem dam zdecydowanie więcej nadzienia.

Składniki:
750 g mąki
2 jaja
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
12 g suchych lub 24 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
powidła/marmolada i mleko do posmarowania

Na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to zaczynamy od rozczynu.
Drożdże suche mieszamy od razu z mąką i wsypujemy do miski. Jeśli korzystamy ze świeżych, to do miski najpierw trafia przesiana mąka, robimy sobie w mące dołek i dajemy wszystkie pozostałe składniki (łącznie z podrośniętym rozczynem). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Lubię wyręczać się w kuchni machinerią, ale w tym przypadku może to być trudne. Ciasto jest dość zbite i mój mikser aż kwiczał pod koniec, więc mu odpuściłam i końcówkę wyrobiłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Trwa to długo, nawet do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości mniej więcej 4 mm i tak, aby jeden z boków był długości naszej blachy (forma ok. 28×35 cm). Smarujemy powidłami/marmoladą i zawijamy.
Układamy obie strucle na blasze w pewnej odległości od siebie. Dzielimy sobie wzrokowo blachę na pół i mniej więcej na środku tych połówek powinny zalec nasze strucle. Odstawiamy do podwojenia objętości. Powinny mieć po wyrastaniu ciupkę pustego miejsca miedzy sobą.

Ostrym nożem nacinamy strucle przez środek. Powinny się rozejść na boki i zetknąć – w tym celu czekamy chwilkę. Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Można zrobić jedną struclę z połowy składników, ale wtedy najlepiej użyć do pieczenia formy keksówki. Na zwykłej blasze jedna rozejdzie się za bardzo po nacięciu.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Curry z kalafiora Poprzedni Curry z kalafiora
Mielone ze szpinakiem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka z kalafiorem  

23 maja 2015

Ziemniaczane kluchy  

24 marca 2013

Bułeczki z twarożkiem i ziołami  

17 października 2013

3 komentarze

  1. Paulinka

    on 21 marca 2014 at 21:38
    Odpowiedz

    Świetne:) Na pewno kiedyś spróbuje 🙂
    http://i-love-cook.blogspot.com/ zapraszam do mnie

  2. klaudyna148

    on 1 marca 2014 at 13:44
    Odpowiedz

    Piękne, idealna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  3. Justyna Żak

    on 1 marca 2014 at 13:29
    Odpowiedz

    wygląda rewelacyjnie:) lubię takie ciacha:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda