|

Strucla z powidłami

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Kolejna próba przedświąteczna. Ciasto pyszne, tylko trochę zachowawczo postąpiłam z marmoladą. Dałam jej za mało i w sumie wyszła mi taka zwykła drożdżówka z lekkim posmakiem truskawki. Następnym razem dam zdecydowanie więcej nadzienia.

Składniki:
750 g mąki
2 jaja
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
12 g suchych lub 24 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
powidła/marmolada i mleko do posmarowania

Na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to zaczynamy od rozczynu.
Drożdże suche mieszamy od razu z mąką i wsypujemy do miski. Jeśli korzystamy ze świeżych, to do miski najpierw trafia przesiana mąka, robimy sobie w mące dołek i dajemy wszystkie pozostałe składniki (łącznie z podrośniętym rozczynem). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Lubię wyręczać się w kuchni machinerią, ale w tym przypadku może to być trudne. Ciasto jest dość zbite i mój mikser aż kwiczał pod koniec, więc mu odpuściłam i końcówkę wyrobiłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Trwa to długo, nawet do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości mniej więcej 4 mm i tak, aby jeden z boków był długości naszej blachy (forma ok. 28×35 cm). Smarujemy powidłami/marmoladą i zawijamy.
Układamy obie strucle na blasze w pewnej odległości od siebie. Dzielimy sobie wzrokowo blachę na pół i mniej więcej na środku tych połówek powinny zalec nasze strucle. Odstawiamy do podwojenia objętości. Powinny mieć po wyrastaniu ciupkę pustego miejsca miedzy sobą.

Ostrym nożem nacinamy strucle przez środek. Powinny się rozejść na boki i zetknąć – w tym celu czekamy chwilkę. Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Można zrobić jedną struclę z połowy składników, ale wtedy najlepiej użyć do pieczenia formy keksówki. Na zwykłej blasze jedna rozejdzie się za bardzo po nacięciu.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Podobne wpisy