• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Zraziki

6 września 2014 • 1  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Zraziki mojej babci. Postanowiłam je opisać, ponieważ wszyscy się dziwią, jak mówię, co zawijam mięsem. Większość jednak daje mniej urozmaicone nadzienie, a do tego jeszcze mięso nadziewa mięsem w postaci boczku wieprzowego czy słoniny. Być może jednak jest to kwestia tego, z jakiego regionu Polski człowiek pochodzi. Co region, to inna zawartość zawijańców.
Te zraziki robiła moja babcia, robi je również mama, robię i będę robić ja. W tej formie według mnie są bogatsze w smaku, no i na pewno bardziej dietetyczne. Nadają się również dla małych dzieci.

Składniki:
mięso wołowe (odpowiednio duże, ładne, z jak najmniejszą ilością wszelkich żyłek)
marchewki
ziemniaki
cebule
ogórki kiszone
olej do obsmażenia
sól, pieprz

Wołowinę kroimy na plastry poprzecznie do linii mięsa i cieniutko rozbijamy. Musimy wybrać tak dużą wołowinę, żeby mieć wystarczająco duże płaty, żeby można było w nie cokolwiek zawinąć. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Warzywa kroimy na “frytki”. Cebule w duże piórka. Nie musimy kroić warzyw w ilości na styk. Ja zawsze kroję więcej i tym, co zostaje, zasypuję zrazy w garnku. Dzięki temu sos, który powstaje, jest niezwykle aromatyczny.
Na każdy plaster mięsa kładziemy po jednym kawałku z każdego warzywa i zawijamy. Do utrzymania zawiniątka w ryzach można użyć wykałaczek lub tradycyjnie nitki.
Przygotowane zrazy obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na sporym ogniu. Zrazy powinny być obsmażone do zrumienienia, nie tylko do zmiany koloru mięsa. Im więcej bardziej rumianych zrazów, tym lepszy, intensywniejszy będzie sos. Obsmażone zrazy przekładamy do sporego garnka. Zalewamy osoloną wodą tak mniej więcej do połowy wysokości, góra do 2/3 wysokości zrazów. Weźmy pod uwagę, że warzywa i mięso puszczą jeszcze soki, a zrazy mają się dusić, a nie gotować. Przykrywamy mięso pozostałymi warzywami. Wszystko tak ma się dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. Wołowina potrzebuje dużo czasu, poza tym im większe zrazy, tym więcej czasu jej to zajmie. Ja przyjmuję czas duszenia na około 2 godziny.

Jeśli chcemy, to z powstałego bulionu można zrobić sos.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#marchew, #ogórki, #wołowina, #ziemniaki
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Ciasto zebra Poprzedni
Jabłecznik • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zapiekanka z cukinii  

31 maja 2013

Mielone w cieście francuskim  

4 maja 2013

Mini-bułeczki z suszonymi pomidorami  

9 września 2015

1 komentarz

  1. Małgorzata Ćwiklińska

    on 6 września 2014 at 17:18
    Odpowiedz

    Wspaniały obiadek:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda