|

Porowa tarta

Poleca: Ania

Fot. Ania

Kolejne danie z serii – nie chce mi się stać przy garach. Tarta w większości robi się sama, a jest pyszna. W wersji z porem chyba zostanie naszą ulubioną. 

Dla dwóch osób potrzebujemy:
rolkę ciasta francuskiego
średniego pora
2-3 łyżki masła
sól, gałkę muszkatołową
pół opakowania sera Gorgonzola
3 jajka
3 łyżki śmietany
około szklankę startego żółtego sera

Blaszkę wyklejamy ciastem francuskim.
Pora kroimy w krążki (całego, łącznie z zieloną częścią). Na patelni topimy masło. Wrzucamy pora, solimy i dusimy, dopóki nie zmięknie. Doprawiamy gałką muszkatołową – około pół łyżeczki. Wykładamy pora na ciasto francuskie. Układamy na wierzchu paseczki Gorgonzoli.
Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy ser żółty. Wylewamy jajeczno-serowy sos na wierzch tarty i wkładamy całość do piekarnika na około 20 min. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Podobne wpisy