Dyniowe podpłomyki
|

Dyniowe podpłomyki

Podpłomyki to dobre rozwiązanie dla osób, które szukają sposobu na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe pieczywo. Żeby zjeść na śniadanie takie płaskie bułeczki, nie musisz włączać piekarnika. Podpłomyki smażymy na suchej patelni. Wersja, którą dziś Wam pokazuję, to dyniowe podpłomyki na drożdżach. Dodatek drożdży oznacza, że trzeba będzie chwilę poczekać, żeby wyrobione ciasto wyrosło. Ale potem pozostaje już tylko kłaść placki na patelni i czekać, aż dyniowe podpłomyki nabiorą puszystości. Idealne do sałatek i dipów!

Składniki

160 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
130 g mąki pszennej graham (typ 1850)
180 g puree z dyni
3 g suchych drożdży
1 łyżka oleju
50 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Można też zagnieść ciasto ręcznie. Wodę lepiej jest dodawać stopniowo – jej ilość zależy od tego, jaka jest konsystencja puree z dyni. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i nie powinno lepić się do rąk.

Z ciasta formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na omączonym blacie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie każdą bułeczkę spłaszczamy i przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Podpłomyki powinny się zarumienić i nabrać puszystości.

Źródło: Kobieta wszechjedząca

Dyniowe podpłomyki

Podobne wpisy