• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Dyniowe podpłomyki
płaskie pieczywo// sylwester

Dyniowe podpłomyki

22 października 2017 • 4  

Podpłomyki to dobre rozwiązanie dla osób, które szukają sposobu na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe pieczywo. Żeby zjeść na śniadanie takie płaskie bułeczki, nie musisz włączać piekarnika. Podpłomyki smażymy na suchej patelni. Wersja, którą dziś Wam pokazuję, to dyniowe podpłomyki na drożdżach. Dodatek drożdży oznacza, że trzeba będzie chwilę poczekać, żeby wyrobione ciasto wyrosło. Ale potem pozostaje już tylko kłaść placki na patelni i czekać, aż dyniowe podpłomyki nabiorą puszystości. Idealne do sałatek i dipów!

Składniki

160 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
130 g mąki pszennej graham (typ 1850)
180 g puree z dyni
3 g suchych drożdży
1 łyżka oleju
50 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Można też zagnieść ciasto ręcznie. Wodę lepiej jest dodawać stopniowo – jej ilość zależy od tego, jaka jest konsystencja puree z dyni. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i nie powinno lepić się do rąk.

Z ciasta formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na omączonym blacie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie każdą bułeczkę spłaszczamy i przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Podpłomyki powinny się zarumienić i nabrać puszystości.

Źródło: Kobieta wszechjedząca

Dyniowe podpłomyki

#dynia
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Szybkie ciasto z dynią Poprzedni Szybkie ciasto z dynią
Murzynek z serem i dynią • Kolejny Murzynek z serem i dynią

Zajrzyj też tutaj

Qurrito  

6 lipca 2013
Faszerowane marchewki z kruchego ciasta

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta  

30 grudnia 2014

Jajka inaczej  

6 sierpnia 2014

4 komentarze

  1. Artur

    on 10 listopada 2017 at 09:23
    Odpowiedz

    Dzisiaj próbuje, wygląda super i pewnie też tak smakuje

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 20 listopada 2017 at 21:09
      Odpowiedz

      I jak, smakowało? Ja je uwielbiam 🙂

  2. Jan M

    on 29 października 2017 at 11:31
    Odpowiedz

    Doskonały pomysł na wykorzystanie dyni. Podpłomykami pachnie już w całym moim mieszkaniu. Jeszcze się pieką, ale juz wiem, że będą pyszne!

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 20 listopada 2017 at 21:11
      Odpowiedz

      Takie płaskie chlebki to chyba mój ulubiony rodzaj pieczywa. Mam nadzieję, że i Tobie posmakują! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda