Muffinki bananowo-dyniowe z czekoladą
I znów jesiennie. Muffiny bananowe lubię za to, że nawet bez dodatku cukru są słodkie i smaczne (w tym przepisie jest cukier, ale możecie go pominąć albo znacznie zmniejszyć jego ilość). A to oznacza, że dzieci mogą je jeść niemalże bezkarnie (dorośli zresztą też). Jesienią lubię je nieco zmodyfikować. Tak właśnie powstały muffinki bananowo-dyniowe. Z dodatkiem gorzkiej czekolady nadają się idealnie na popołudniową przekąskę, deser do kawy albo nawet na śniadanie!
Składniki
(na 12 sztuk)
1,5 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina cynamonu
70 g roztopionego i ostudzonego masła
2 dojrzałe banany
3/4 szkl. puree z dyni
1 jajko
Składniki suche (mąka, cukier, soda, cynamon) łączymy w misce.
W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy masło, dynię i jajko i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Można też zmiksować całość blenderem.
Łączymy zawartość obu misek i gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut – do suchego patyczka.