Naany pomidorowe na zakwasie
Przepis na naany na drożdżach jest z nami na blogu już 2,5 roku! Bardzo często je przygotowuję, gdy potrzebuję pieczywa do sałatek. Te indyjskie chlebki nadają się idealnie jako tego typu przekąska. Drożdżowe smażę na suchej patelni. Tym razem pokusiłam się jednak o przygotowanie innej wersji i tak powstały naany pomidorowe na zakwasie. Mają zupełnie inny smak i konsystencję od tych drożdżowych. Do tego piekłam je w piekarniku. Zniknęły w mgnieniu oka!
Składniki
150 g aktywnego zakwasu
450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g jogurtu naturalnego
230 ml wody
1 łyżeczka soli
1 pomidor
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Do posmarowania
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
Składniki na ciasto mieszamy (pomidor powinien być obrany ze skórki i pokrojony w kostkę). Wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie i dość zwarte. Nie powinno się kleić. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na minimum 3 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części, każdą z nich wałkujemy lub rozpłaszczamy w rękach na podłużny placek, przypominający nieco „łezkę”. Chlebki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 1 godzinę.
Oliwę mieszamy z papryką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Smarujemy nią delikatnie wierzch wyrośniętych chlebków.
Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 10-12 minut.
Źródło: Smakowity Chleb
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Kuchnia kraju spoza Europy
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!