• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Fougasse bułka w kształcie liścia
dla dzieci// płaskie pieczywo

Fougasse

21 sierpnia 2015 • 2  

Fougasse to rodzaj płaskiego chleba, prosto z Prowansji. Przypomina trochę włoską focaccię. Wyróżnia się kształtem przypominającym liść. Podobnie jak focaccia ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Smak można wzbogacić dodatkiem oliwek, anchois albo sera. Najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika!

Jeśli chcecie osiągnąć efekt dużych dziur, trzeba naciąć ciasto na fougasse ostrym nożem, zostawić chlebki na dłużej do wyrośnięcia, a przed samym pieczeniem jeszcze poprawić nacięcia.

Składniki

(na 8 dużych listków)

500 g mąki
7 g suchych drożdży
1,5-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
350 g wody

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, nie powinno być za bardzo zbite, więc nie podsypujemy go nadmiernie mąką, nawet jeśli trochę klei się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Każdą rozpłaszczamy ręcznie lub wałkiem do ciasta. Formujemy w kształt liścia, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i robimy nacięcia – jedno długie wzdłuż i po 2-3 krótkie po bokach, na kształt żyłek liści.

Przykrywamy chlebki ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10-15 minut, do zrumienienia.

Źródło: Pracownia Wypieków

Fougasse bułka w kształcie liścia
Fougasse bułka w kształcie liścia
Fougasse bułka w kształcie liścia

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju

Wyzwanie kulinarne 2015 Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju Fougasse

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kofty greckie Poprzedni
Koktajl trójkolorowy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Gofry wg Michela Roux  

9 lipca 2013
Naany pomidorowe na zakwasie

Naany pomidorowe na zakwasie  

5 listopada 2015
Syrop z buraka

Syrop z buraka  

25 maja 2015

2 komentarze

  1. kasia

    on 22 sierpnia 2015 at 08:35
    Odpowiedz

    Wygladaja spektakularnie!
    I jaki łatwy przepis…
    Chyba sie skuszę!
    🙂

    Jest mi miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    • eva

      on 22 sierpnia 2015 at 10:40
      Odpowiedz

      Przepis bardzo łatwy! I dzieciaki mają radochę, że liście jedzą 😉
      Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda