Fougasse
Fougasse to rodzaj płaskiego chleba, prosto z Prowansji. Przypomina trochę włoską focaccię. Wyróżnia się kształtem przypominającym liść. Podobnie jak focaccia ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Smak można wzbogacić dodatkiem oliwek, anchois albo sera. Najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika!
Jeśli chcecie osiągnąć efekt dużych dziur, trzeba naciąć ciasto na fougasse ostrym nożem, zostawić chlebki na dłużej do wyrośnięcia, a przed samym pieczeniem jeszcze poprawić nacięcia.
Składniki
(na 8 dużych listków)
500 g mąki
7 g suchych drożdży
1,5-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
350 g wody
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, nie powinno być za bardzo zbite, więc nie podsypujemy go nadmiernie mąką, nawet jeśli trochę klei się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Każdą rozpłaszczamy ręcznie lub wałkiem do ciasta. Formujemy w kształt liścia, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i robimy nacięcia – jedno długie wzdłuż i po 2-3 krótkie po bokach, na kształt żyłek liści.
Przykrywamy chlebki ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy w 230 stopniach przez 10-15 minut, do zrumienienia.
Źródło: Pracownia Wypieków
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!