Sernik dyniowy na spodzie brownie
||

Sernik dyniowy na spodzie brownie

Dynia jest w zasadzie sezonowa, ale zamrożona może nam służyć przez cały rok. Taka właśnie dynia z zamrażarki przyda się do typowo bożonarodzeniowego sernika. Czekolada, sernik i żurawina – zimowe smaki. Dodatkowo uwielbiam ten sernik dyniowy za to, że jest pierwszym w mojej karierze, który nie opadł!

Składniki

Spód

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
1 szkl. cukru trzcinowego
135 g mąki
szczypta soli

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko całkowicie się rozpuszczą.

W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną masę czekoladowo-maślaną i miksujemy. Dodajemy mąkę i szczyptę soli i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut.

Masa serowa

1 kg twarogu zmielonego
1 i 1/2 szkl. cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
5 jajek
300 g puree z dyni
80 ml śmietanki kremówki 30%

Twaróg miksujemy z cukrem, mąką, cynamonem i gałką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy puree z dyni i znów miksujemy. Na koniec dodajemy kremówkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Masę serową wykładamy na upieczony spód brownie.

Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, a później w 120 stopniach przez 80-90 minut (masa musi się ściąć). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, aż całkowicie ostygnie. Dzięki temu nie opadnie.

Polewa

200 g białej czekolady
50 g serka typu Philadelphia
4 łyżki śmietanki kremówki
1/3 szkl. suszonej żurawiny

Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli w misce postawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Rozprowadzamy po wierzchu zimnego sernika. Chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem ogrzewamy sernik do temperatury pokojowej.

Źródło: Kwestia Smaku

Sernik dyniowy na spodzie brownie

Podobne wpisy