|

Maślane ciasteczka

Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo

Fot. Ewa

Miały być z maszynki. Ale maszynka poszła do kosza. To już kolejny przepis, z którym sobie nie poradziła, więc chyba to w niej coś było nie tak. Tym bardziej że ciasteczka (uformowane ręcznie) okazały się przepyszne! Kruchutkie, maślane, rozpływające się.

Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
300 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g mąki ziemniaczanej

Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy – wciąż miksując – pozostałe składniki w kolejności: cukry, żółtka, mąki.
Ciastka można spróbować wyciskać w maszynce (mnie się nie udało) albo formować ręcznie – ja robiłam kulki i delikatnie je spłaszczałam. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie – mocno się „rozleją”.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut – aż się ładnie zrumienią.
Można udekorować polewą czekoladową.

Podobne wpisy