|

Czynaki

Poleca: Wrublik
Źródło: Kuchnia Izy

Fot. Wrublik

Jest to potrawa, którą znam z Wilna. Również stamtąd pochodzą specjalne gliniane garnuszki, w których tę potrawę się przygotowuje.

Składniki (ilość uzależniona jest od liczby porcji):
mała główka białej kapusty lub połowa większej
ziemniaki
marchew
cebula
pietruszka
wołowina bez kości
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, ulubione przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie

Do przygotowania czynaków niezbędne są niewielkie gliniane garnuszki z pokrywkami. Tylko w nich można przygotować tę potrawę. Myślę, że na Litwie nie byłoby problemów z ich kupieniem. Każdy garnuszek stanowi porcję dla jednej osoby. Do każdego z garnuszków wkładamy taką samą ilość składników.

Kapustę należy poszatkować, ziemniaczki pokroić na plasterki o grubości około 5-7 mm. Marchewkę kroimy w nieco cieńsze plasterki , około 2 mm, cebulę szatkujemy w grubszą kostkę, mięsko kroimy w kostkę lub paseczki o długości około 2 cm. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem (lub inną przyprawą typu majeranek, rozmaryn). Do każdego garnuszka wkładamy liść laurowy i ziele angielskie, dolewamy również wodę, tyle aby pokryła wszystkie składniki.
Wstawiamy do piekarnika, rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 1,5-2 godziny. Ważne, by warzywa oraz mięsko były miękkie.

To jest przepis z Internetu – moja modyfikacja – nie daję kapusty, a zamiast wołowiny daję czasem karkówkę wieprzową.
Można wszystko zrobić w jednym naczyniu żaroodpornym, jak się nie ma specjalnych garnuszków, tylko to nie będzie miało swojego uroku, jak się poda do misek z ogólnego naczynia, można byłoby kombinować z jakimiś innymi naczyniami, które dałoby się „piec” pod przykryciem.

Fot. Wrublik

Fot. Wrublik

Fot. Wrublik

Podobne wpisy