Sernik z owocami
Poleca: Iwona
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Iwona |
Mając nieodpartą chęć na sernik, nie można upiec nic innego. Jak jeszcze są w zamrażarce mrożone owoce z poprzedniego sezonu – trzeba je wykorzystać. I tak oto powstaje niezwykle rześki serniczek. Polecam zwłaszcza tym, którym znudziła się wersja z brzoskwiniami (z oryginału) 🙂
Składniki:
Ciasto:
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie proszku budyniowego waniliowego)
125 g masła
3 całe jajka
1 szklanka cukru
Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy jajka i cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy twaróg i mąkę na zmianę – ucieramy aż wszystkie składniki się połączą.
Dodatkowo:
świeże lub mrożone owoce – u mnie maliny i borówki amerykańskie
5 białek
3/4 szklanki cukru
(owoców mrożonych nie rozmrażamy)
Ubijamy białka z cukrem na sztywno.
Do dużej formy prostokątnej lub dużej tortownicy dajemy papier do pieczenia, a na niego ścieramy jedną część zamrożonego ciasta. Na to idzie masa serowa, potem owoce, a na nie ubita piana z białek. Na samym wierzchu ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180ºC. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy ciasto w środku do wystudzenia.
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |