Czeko! Czeko! Czeko-lada!
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Ciasto bardzo czekoladowo – bardzo bananowe. Ulubione połączenie naszej Córki, a i dla nas – dorosłych – ostatnio ciasto numer jeden. A do tego przygotowanie – banalnie łatwe.
Potrzebujemy:
3 banany
Spód:
Może być dowolny – dobry będzie zarówno niewysoki biszkopt (np. z przepisu na biszkopt idealny), jak i spód brownies (np. z tego przepisu na wiśniówecznik). Ja ostatnio wybrałam ciasto kruche:
ok. 70 g masła
0,5 szkl. mąki
ok. 7 korzennych ciasteczek w kształcie serca
+ ewentualnie (jeśli ciasto wyjdzie za suche) łyżka gęstej śmietany
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż się połączą. Odstawiamy na ok. 20 min. do lodówki, po czym wyklejamy masą spód tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i na „wolnym ogniu” doprowadzamy do wrzenia. Oczywiście cały czas mieszamy.
Krem:
250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1,5 tabliczki białej czekolady
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i dalej miksujemy, dorzucamy czekoladę i żelatynę – miksujemy aż wszystko się połączy.
Wykonanie:
Na upieczonym i przestudzonym spodzie układamy pokrojone w plasterki banany – około 3 sztuki. Polewamy je połową polewy czekoladowej. Wylewamy na to krem i delikatnie wyrównujemy. Z wierzchu polewamy pozostała polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Fot. Ania |