|

Deser bananowy

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Jest obłędnie pyszny! Równie jak pyszny, jest kaloryczny… Ma to jednak też dobre strony: jest bogaty w wapń i magnez. Dzieciom doda energii koniecznej do poznawania świata, a Wam siły, aby dotrzymać dzieciom kroku 🙂

Składniki:
500 ml śmietany (u mnie 20%)
1 saszetka żelatyny – 6 g (lub 2 listki)
3 banany
75 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g ciastek zbożowych
8 kostek brązowego cukru (nie musza być kostki, nie musi być brązowy)
1 laska wanilii

Śmietankę podgrzać z wanilią (z wydłubanymi ziarenkami i ogołoconą z nich laską). Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, odczekać aż napęcznieje i dodać do cieplej śmietanki (laskę wanilii wyciągnąć uprzednio). Po dokładnym wymieszaniu masę wylać do silikonowej keksówki i odstawić do lodówki (u mnie około godziny).

Czekoladę z masłem i cukrem stopić w kąpieli wodnej lub na malutkim ogniu.
Banany pokroić w plastry. Układać na śmietankową masę. Warstwę bananów polać masą czekoladową (jakieś tam esy floresy) i układać kolejną warstwę bananów. Znowu polać czekoladą i tak do wykończenia bananów. (Zostawcie sobie troszkę czekolady, około 2 łyżek). U mnie wyszły 4 bananowe warstwy. Na wierzch rozsypać pokruszone ciastka i udekorować resztą masy czekoladowej.

Odstawić do lodówki i podawać schłodzone.

Deser ten można przygotowywać w osobnych pucharkach, warstwy będą się wtedy ładnie prezentować 🙂

Fot. Antylopka

Podobne wpisy