Piernik w tydzień
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Nie jest to żaden rodzinny, długowieczny przepis. Zwykła receptura z opakowania przyprawy. Ale smakuje genialnie! Doskonałe wyjście dla wszystkich, którzy zapomnieli parę tygodni temu wyrobić ciasto na dojrzewający piernik 🙂
Składniki:
400 g mąki (2 łyżki można zamienić na kakao)
250 g sztucznego miodu
250 g cukru
1/2 szkl. mleka
2 jajka
25 g masła
50 g bakalii
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki powideł śliwkowych
przyprawa do piernika Kamis
Mleko podgrzać w rondelku z cukrem i miodem, aż się rozpuszczą. Dodać do ciepłego masło, sól i przyprawę do piernika (połowę albo całość – zależy, czy lubimy delikatny czy ostry piernik). Zostawić do ostudzenia.
Ubić jajka na puszystą pianę. Dodać przygotowaną wcześniej masę – zmiksować. Wymieszać z przesianą mąką i sodą. Dodać powidła i bakalie.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na dwa dni w chłodne miejsce (lub co najmniej na noc).
Piec godzinę w 180 stopniach. Zawinąć w folię i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.