Poleca: Iwona
Źródło: Gotujmy.pl
![]() |
Fot. Iwona |
Po raz kolejny szukałam inspiracji pod kątem najmłodszych. Dzieci uwielbiają budyń, piankę… a w tym połączeniu można przemycić jakiś owoc… Ciasto proste, a różowa pianka dla księżniczek, na której zrobiła się “rosa”, to już pełnia szczęścia.
Składniki:
biszkopt jasny
2 budynie brzoskwiniowe
1 litr mleka
puszka brzoskwiń
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki proszku kisielowego (np. morelowego, u mnie żurawinowy)
Obydwa budynie ugotować w mleku według przepisu na opakowaniu i jeszcze gorące wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić w kostkę i rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając, dodać proszek kisielowy. Gotową pianę wyłożyć na brzoskwinie i całość wstawić do gorącego piekarnika na około 15-20 minut.
![]() |
Fot. Iwona |
![]() |
Fot. Iwona |
1 komentarz
gin
on 22 kwietnia 2013 at 16:52Prezentuje się uroczo w tych różach 🙂