Minestrone
Poleca: Ewa
Źródło: Dominic Utton, Książka kucharska włoskiej Mamy
Fot. Ewa |
Już sama nazwa mnie zachwyciła. A w czasie przygotowywania tej zupy – im dalej, było tylko lepiej 🙂 Jest bajecznie kolorowa (przynajmniej na początku, bo kiedy warzywa miękną i mieszają się z wywarem, kolor się nieco ujednolica), a jak pachnie! Z powodzeniem może robić jako danie głównie, jest niesamowicie sycąca.
Składniki:
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 duże pomidory (lub 400 g pomidorów z puszki)
1 l bulionu, najlepiej warzywnego
400 g białej fasoli z puszki
pół główki małej białej kapusty
garść zielonego groszku (może być mrożony)
1 łyżka natki pietruszki
100 g makaronu (najlepiej spaghetti, może być też rosołowy)
sól, pieprz, parmezan
W garnku podsmażany na oliwie posiekane drobno cebulę i czosnek oraz pokrojone w cienkie paski łodygi selera. Dodajemy pokrojone papryki i pomidory – smażymy kilka minut, aż lekko zmiękną.
Wlewamy bulion, dodajemy fasolę, poszatkowaną kapustę, groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.
Na małym ogniu dusimy całość ok. 30 minut (nie dłużej! żeby warzywa się za bardzo nie rozgotowały)
Do zupy wrzucamy surowy makaron i gotujemy jeszcze ok. 10-12 minut (chyba że mamy rosołowy – wtedy krócej, on zazwyczaj szybciej mięknie).
Zupę podajemy z parmezanem i chrupkim pieczywem.