Zapiekanka makaronowa z łososiem
Poleca: Gosia
Źródło: Kotlet.tv
Fot. Gosia |
Niby nic takiego, bo po prostu połączenie makaronu, łososia i beszamelu, ale przyznać trzeba, że zapiekanka jest naprawdę smaczna. Najbardziej chyba smakowała naszemu dwulatkowi, który nie mógł odejść od stołu, bo on chce „jesce” 🙂
Składniki:
ok. 240 g makaronu „krótkiego” (u mnie penne)
200 g wędzonego łososia
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok. 2 szkl. mleka
sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej
ok. 70 g startego sera grana padano
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy, na końcu wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do zniknięcia grudek. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, to dodajemy jeszcze mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W misce mieszamy makaron, poszarpanego na kawałki łososia, połowę startego sera i ok. 2/3 sosu. Przekładamy to do formy, polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.