|||

Rolada szpinakowa z łososiem

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
2 serki typu Almette śmietankowe
400 g łososia w plastrach
2 łyżki parmezanu

Na patelni podsmażamy na maśle szpinak i czosnek doprawione solą i pieprzem. Podsmażamy do momentu, aż szpinak będzie całkiem suchy (w razie konieczności można go dodatkowo odsączyć na sitku). Studzimy.
Żółtka dodajemy od razu do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st.
Po upieczeniu posypujemy parmezanem – na ciepło, i studzimy. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia, tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę – układamy dłuższym bokiem do siebie i zwijamy. Na koniec zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zamiast łososia można także użyć suszonych pomidorków, pokrojonych na drobno i posypanych po serku.

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Fot. Wrublik

Podobne wpisy