Kruche babeczki z pastą jajeczną
||

Kruche babeczki z pastą jajeczną

Kruche babeczki z pastą jajeczną to przekąska z rodzaju uniwersalnych. Doskonała na sylwestra, w karnawale, będzie też idealnie wyglądać na świątecznym, wielkanocnym stole. Trochę jest „dłubania” przy wykładaniu foremek na babeczki ciastem, ale pastę robi się błyskawicznie, a całość tworzy naprawdę niezły smakowo efekt.

Składniki

Babeczki

300 g mąki pszennej chlebowej
150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto – ręcznie lub przy pomocy malaksera. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na min. godzinę.

Foremki do babeczek smarujemy masłem. Odrywamy kawałek schłodzonego ciasta, rozpłaszczamy w rękach lub rozwałkowujemy na kształt koła i oblepiamy takim kawałkiem ciasta spód i boki foremki.

Foremki ustawiamy na blasze lub kratce do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut – aż się zarumienią.

Pasta jajeczna

8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy drobno lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek (część można zostawić do dekoracji), majonez i doprawiamy. Delikatnie mieszamy.

Pastę nakładamy na upieczone, ostudzone i wyjęte z foremek babeczki. Dekorujemy szczypiorkiem.

Źródło: Smakologia

Podobne wpisy