Domowy budyń kakaowy
Kiedy masz ochotę na budyń – co robisz? Jeśli dotąd Twoim wyborem był budyń z torebki, zapomnij o tym. Domowy budyń kakaowy przygotowuje się równie szybko, a potrzebne składniki zazwyczaj są w domu. Nie mówiąc już o efekcie smakowym, który bije wszystkie gotowce na głowę!
Składniki
0,5 l mleka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
2-3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Połowę mleka, masło i cukier podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż całość się rozpuści i zagotuje.
W międzyczasie resztę składników – czyli drugą połowę mleka, żółtka, kakao i mąkę – mieszamy trzepaczką lub mikserem w osobnej misce.
Gdy mleko się zagotuje, wlewamy resztę składników i podgrzewamy całość na małym ogniu, cały czas mieszając – aż do zgęstnienia masy. Przelewamy do pucharków lub misek i zostawiamy do ostudzenia lub jemy ciepłe.
Źródło: Kotlet.tv