Muffiny z burakami
Nie będę powtarzać, że nie czuć w tym przepisie buraków, bo pewnie mi to już wiecie. Oczywiście takie muffiny z burakami nie zastąpią codziennej porcji warzyw, barszczu czy ćwikły, ale jeśli macie w domu niejadka, może to być jedna z niewielu okazji, kiedy uda się przemycić w jego diecie warzywo. A poza tym pomyślcie o tym, jaką minę zrobią Wasi znajomi, kiedy dowiedzą się, że właśnie poczęstowaliście ich warzywnymi babeczkami na słodko!
Składniki
(na 12 sztuk)
330 ml puree z buraków (czyli 2 duże buraki, ok. 500 g)
2 jajka
80 ml oleju
80 ml maślanki
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
35 g kakao
150 g cukru
Buraki myjemy dokładnie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Obieramy z nich skórkę i blendujemy na puree.
Do czystego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej i maślankę i wszystko mieszamy trzepaczką.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek i sodę oraz kakao i cukier – dokładnie mieszamy.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy buraki i mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki