||

Mus jaglany z bananami

Poleca: Ewa
Źródło: Kaszomania

Fot. Ewa

Kasza jaglana stała się ostatnio modna. Ja również próbuję różnych przepisów z jej udziałem. Nie wszystkie dania mi smakują. Ten mus oceniłabym w stali od 1 do 6 na mocną trójkę. Ale to dlatego, że nie lubię dań o takiej papkowatej konsystencji. Za to dzieciom bardzo smakował.

Składniki:
(na 4 średnie porcje)
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 banany
1 łyżka miodu

Suchą kaszę jaglaną przelewamy trzy razy wodą na drobnym sitku – najpierw zimną, potem gorącą i potem znów zimną. Przesypujemy ją do garnka i zalewamy wodą. Na 1 szklankę kaszy przypada 1,5 szklanki wody. Pod przykryciem doprowadzamy wodę do wrzenia, a potem gotujemy ok. 15 minut z uchyloną pokrywką.

Ugotowaną kaszę blendujemy z bananami i łyżką miodu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę ciepłego mleka albo wody. Gotowy mus można udekorować kawałkami bananów i/lub tartą czekoladą.

Podobne wpisy