|

Zupa szczawiowa

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Jest wiosna, jest szczaw. Czyli jest pora na zupę szczawiową, która smakuje zawsze.
Pamiętajcie tylko, że szczaw zbiera się na łąkach daleko, jak najdalej od dróg!

Składniki:
2 l bulionu
włoszczyzna pokrojona w słupki (ja miałam mrożoną) – 3-4 garści
4-5 ziemniaków
liście szczawiu (w ostateczności szczaw ze słoika)
łyżka masła
sól
pieprz
ziele angielskie
200-250 ml gęstej śmietany
jajka (na głowę po 1 czy 2 – jak kto lubi)

Ugotować bulion (ja gotowałam już razem z warzywami – ziemniaki i włoszczyzna).
Na maśle podsmażyć drobno pokrojone liście szczawiu.
Kiedy warzywa w bulionie będą mięciutkie, dorzucić podsmażony szczaw.

Na patelni „po szczawiu” ogrzać śmietanę, wlać do niej troszkę zupy (tak ze 2-3 chochle) i podgrzać.
Przed wlaniem do garnka z zupą traktuję to blenderem – wtedy zupa nie jest biała od śmietany, a zielona od szczawiu.

Jajka ugotowane na twardo wkroić do miseczki i zalać zupą.

Ps. Gdy nie było dzieci, do zupy nie dawaliśmy zbyt wiele włoszczyzny czy ziemniaków. Była to tak zwana zupa-woda. Ale teraz, aby dzieci się czymś najadły, robię zupę szczawiową na „gęsto”. Też jest smaczna 🙂

Podobne wpisy