Makaron czekoladowy domowy
||

Domowy makaron czekoladowy

Nigdy w życiu nie robiłam sama makaronu. Wydawało mi się zawsze, że to strasznie trudne zadanie. Ale kiedy znalazłam przepis na makaron czekoladowy, postanowiłam spróbować. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. Makaron wyszedł pyszny, chociaż będę musiała dopracować jeszcze detale. Następnym razem spróbuję go cieniej rozwałkować i popracuję nad wyglądem nitek. Jak zobaczycie na zdjęciu, moje nie prezentowały się rewelacyjnie.

Chciałam podać ten makaron z jogurtem słodzonym miodem i owocami, np. truskawkami. Ale kiedy moje dzieci go zobaczyły, zażyczyły sobie cukier puder i zjadły cały, zanim zdążyłam wymieszać miód z jogurtem… Mimo wszystko polecam wersję z dodatkami. Jak kiedyś dopcham się do choć jednej niezjedzonej porcji, to sama ją z chęcią wypróbuję.

Składniki

200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
20 g kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
3-4 łyżki wody

Podane składniki (z wyjątkiem wody) mieszamy w misce lub na stolnicy. Wodę dodajemy stopniowo, aż ciasto zrobi się zwarte. Chwilę jeszcze wyrabiamy, a kiedy uzyskamy elastyczne, zwarte ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko, obficie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na dowolnej grubości paski. Gotowy makaron posypujemy mąką, rozkładamy na blacie i zostawiamy na przynajmniej pół godziny do wyschnięcia.

Gotujemy we wrzątku przez kilka minut – w zależności od grubości makaronu.

Podajemy np. z jogurtem i owocami.

Źródło: Wypieki Beaty

Podobne wpisy