Leniwe z dynią
Mówić o dyni w samym środku wiosny to jak serwować pierniczki na Wielkanoc. Ale akurat dynia ma to do siebie, że bardzo dobrze się przechowuje. Jesienią jest jej tyle, że nie sposób wszystkiego przejeść. Być może porcjujecie ją i mrozicie surowe kostki, a może robicie puree z dyni i też je zamrażacie? Jakkolwiek by nie było, możecie teraz po nie sięgnąć i przygotować leniwe z dynią. To przepiękne pomarańczowe kluski, które zrobicie w kilka minut!
Uwaga! W przepisie na leniwe z dynią nie podaję proporcji. Jakkolwiek byście ich nie dobrali, zawsze się uda. Pamiętajcie tylko, by uzyskać konsystencję zwartego ciasta.
Składniki
puree z dyni
twaróg
1-2 jajka
mąka pszenna
Puree z dyni rozmrażamy. Jeśli zamroziliśmy jesienią surową dynię, musimy ją ugotować do miękkości w wodzie albo na parze, ewentualnie podpiec w piekarniku pod przykryciem. Miękką dynię rozdrabniamy widelcem albo blenderem.
Dodajemy twaróg, jajko (dwa, jeśli do ciasta używamy ponad 250 g twarogu) i dosypujemy mąkę – tyle, żeby uzyskać konsystencję zwartego ciasta.
Odrywamy po kawałku, formujemy z ciasta długi wałek, spłaszczamy go lekko i odcinamy kluski. Układamy je na tacy wysypanej mąką.
Kluski leniwe wrzucamy partiami na gotującą się wodę, czekamy, aż wypłyną, i gotujemy od tego czasu przez około minutę, po czym wyciągamy cedzakiem.
Podajemy np. z bułką tartą podsmażoną na maśle – na słodko albo na słono.