|

Drożdżoffinki z jagodami i płatkami owsianymi

Poleca: Ewa
Źródło: Pora Coś Zjeść

Fot. Ewa

Jagodzianki przejadły nam się już w ubiegłym roku, ale żal nie wykorzystać sezonowych owoców. Kiedy zobaczyłam na jednym z moich ulubionych blogów przepis na muffinki drożdżowe, od razu wiedziałam, jakie owoce do nich zapakuję. Polecam! Wyszło przepysznie 🙂

Składniki:
280 g mąki
75 ml mleka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
50 g płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki cukru (można dać więcej, ciasto jest mało słodkie)
2 łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
szczypta soli

niecała szklanka jagód
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru

Z podanych składników (z wyjątkiem jagód, łyżki mąki ziemniaczanej i łyżki cukru) wyrabiamy elastyczne ciasto. Kilka minut je wyrabiamy, formujemy w kulę, przykrywamy w omączonej misce ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. W ciepłym miejscu oczywiście.

Pod koniec tego czasu jagody mieszamy delikatnie z łyżką cukru i łyżą mąki ziemniaczanej.

Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy. Odrywamy małe kawałki (takie, by wypełniły papilotkę do muffinek), rozpłaszczamy w rękach lub na blacie. Nakładamy jagody i zalepiamy ciasto, by powstała kulka. Wkładamy kulki do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

Przed pieczeniem można muffinki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy