• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasteczka// Halloween

Paluszki wiedźmy

8 lipca 2013 • 6  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Jak to kobieta, przed TYM czasem, szlajałam się po kuchni i szperałam za słodkościami. Ciasta już się nieco przejadły, poza tym jakoś szybko się nimi najadam i wielkie blachy to raczej nie dla mnie. Padło więc na ciasteczka, słodkie, na przegryzkę i można chrupnąć w potrzebie. 
Paluchy podobały mi się już od dawna i miałam zamiar je zrobić dzieciom na Halloween, no ale test trzeba było zrobić, żeby sprawdzić, jak to w ogóle smakuje. No i smakuje! Takie zwykłe, maślane, mocno kruche ciasteczka, niby słodycz, ale jednak nie za słodkie. Takie to ja lubię!

Składniki:
Ciasto:
225 g masła w temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (1 łyżeczkę można zastąpić aromatem migdałowym)
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Paznokcie:
3/4 szklanki obranych migdałów (mnie potrzeba było mniej)

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (zostawiłam sobie w skorupce jajka dosłownie pół łyżeczki białka), wrzucić w foliowy woreczek i włożyć do lodówki na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i formować z niego palce – powinny być grubości nieco cieńszej jak nasze palce, ponieważ jeszcze urosną w piekarniku. Nożem/kantem łyżki/widelca itp. zrobić kreseczki imitujące skórę na stawach, a na czubek palca wcisnąć paznokieć. Ja dawałam połówki migdałów, dlatego poszło ich mniej, no i każdy pazurek uprzednio maczałam w pozostawionym w skorupce białku. Bez tego białka byle puknięcie powodowało odpadanie pazurka z upieczonych już ciastek.
Przygotowane paluchy piec około 10 minut w 200 stopniach. Ciasteczka powinny być jasne.
Studzić na kratce.

W pierwszej chwili po wyjęciu może się wydawać, że są miękkie, ale po kilku sekundach robią się kruchutkie. Twarde migdały też po upieczeniu robią się chrupkie.

Fot. Krolcia

#migdały
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Omlet biszkoptowy Poprzedni
Naleśniki z mięsem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zielono mi  

16 marca 2013

Sałatka gyros  

10 kwietnia 2013

Focaccia gryczana – bez drożdży i proszku do pieczenia  

15 marca 2016

6 komentarzy

  1. mojeprzepisy.pl

    on 23 stycznia 2014 at 16:21
    Odpowiedz

    To są prawdziwe paluszki 🙂

  2. Katarzyna Dzierżęga

    on 8 lipca 2013 at 16:21
    Odpowiedz

    robiłam niedawno podobne 🙂 http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/05/paluchy-czekoladowe-z-pazurkiem.html

  3. Justyna Bąk

    on 8 lipca 2013 at 14:20
    Odpowiedz

    piękne Ci wyszły:)

  4. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    on 8 lipca 2013 at 13:28
    Odpowiedz

    Wyglądają upiornie ale pewnie są smaczne !

  5. BabciaGotuje

    on 8 lipca 2013 at 13:22
    Odpowiedz

    aaaaa straszne ale pewnie bardzo smaczne 🙂 bardzo pomysłowo zrobione
    pozdrawiam

  6. magdalenafaltyn

    on 8 lipca 2013 at 10:48
    Odpowiedz

    Świetne, bardzo pomysłowe :}

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda