Scones owsiane z jabłkami

Scones owsiane z jabłkami

Przychodzi taki dzień, kiedy człowiek budzi się rano i myśli, że zjadłby ciepłą bułkę prosto z pieca. Niestety pieczywo drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości, nie mówiąc już o chlebach na zakwasie. Wtedy z pomocą przychodzą bułeczki typu scones. To małe bułki na proszku do pieczenia (a czasem też sodzie), które przygotować można w czasie nagrzewania się piekarnika. Potem wystarczy 10 minut w piecu i już mamy pyszne śniadanie. Scones przygotowuję w wersji na słodko albo na słono. Tym razem miałam do wykorzystania resztki z całego tygodnia i tak powstały przepyszne scones owsiane z jabłkami – na słodko oczywiście. Musicie tego spróbować!

Składniki

(na 8-10 bułek)

200 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
50 g cukru
50 g roztopionego i ostudzonego masła
50 ml mleka
1 jajko
1 starte jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka umieszczamy w misce i widelcem, a potem ręką wyrabiamy ciasto. Mleko dodajemy stopniowo – tak, żeby ciasto stało się zwarte, ale nie było klejące. Gdyby jednak zbyt się kleiło, można oczywiście dosypać odrobinę mąki.

Ciasto przekładamy na stolnicę albo matę silikonową i rozwałkowujemy albo rozpłaszczamy rękami na gruby prostokąt (naprawdę gruby!). Wycinamy szklanką kółka i układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut – do zrumienienia.

Scones owsiane z jabłkami

Podobne wpisy