Murzynek z serem i dynią
Dwukolorowe ciasto, które wygląda obłędnie dzięki pomarańczowej barwie nadanej przez dynię. Gęsta warstwa czekoladowa, delikatny twarożek i kremowa dynia – nie sądziłam, że to połączenie będzie aż tak dobre. W takich momentach żałuję, że pewne owoce pojawiają się w sklepach jedynie sezonowo, bo mogłabym jeść to ciasto przez cały rok. Zapraszam Was na mój ulubiony przysmak tej jesieni – oto murzynek z serem i dynią.
Składniki
(na formę 25 x 25 cm)
Ciasto serowo-dyniowe
350 g puree z dyni
125 g twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Murzynek
150 g gorzkiej czekolady
200 g masła
150 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Puree z dyni mieszamy z twarogiem, jajkiem i 3 łyżkami cukru. Dodajemy imbir i cynamon. Można całość zblendować, żeby masa była idealnie gładka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce ustawionej na garnku z parującą wodą. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i wciąż ucieramy. Wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Na koniec dodajemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
Masę na murzynka wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią wylewamy masę serowo-dyniową. Obie warstwy mieszamy widelcem, żeby utworzyły kolorowe esy-floresy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka (uwaga! sprawdzamy stopień wypieczenia na czekoladowym cieście – warstwa twarogowa będzie cały czas miękka jak sernik).
Źródło: Bajkorada