Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie
![]() |
Fot. Ewa |
Baaardzo lubię drożdżowe wypieki. Zawsze wychodzą pyszne. Zazwyczaj wykorzystuję sprawdzony przepis na ciasto, ewentualnie kombinuję z farszami albo podglądam na blogach inne sposoby “zwijania” czy “składania” ciasta. Tym razem skorzystałam z proporcji podanych na blogu Daktyle w Czekoladzie. I nie zawiodłam się! Nigdy jeszcze nie jadłam tak puszystej drożdżówki! Najlepiej pasuje do niej określenie “pluszowa” 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mleka
2,5 szkl. mąki
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
50 g cukru
100 g masła roztopionego i ostudzonego
szczypta soli
Farsz z przepisu na drożdżówki z serem (z połowy porcji)
(zamiast farszu serowego można dać nutellę albo dżem, najlepiej mało płynny, np. wymieszany pół na pół z twardą marmoladą)
Robimy rozczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, możemy ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.
Połowę ciasta rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy ok. 26 cm (czyli wielkości średniej tortownicy). Przenosimy koło na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wałkować od razu na blasze). Smarujemy ciasto farszem serowym, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach.
(Uwaga! Zamiast sera można użyć dowolnego inne farszu – dżemu, roztopionego masła z cynamonem i cukrem, masła z cukrem i kakao, można dodać farsz z maku (np. gotowy z puszki), nutellę – co nam tylko przyjdzie do głowy :)).
Drugą część ciasta rozwałkowujemy w identyczne koło i nakładamy na pierwszy placek. Sklejamy brzegi. I teraz przystępujemy do krojenia i składania kwiatka.
1) Ostrym nożem (albo okrągłym nożykiem do pizzy) kroimy ciasto na “płatki” – musimy wykroić 16 części (czyli kroimy na krzyż, potem każdą część na pół i jeszcze raz na pół). Uważamy, żeby nie docinać do końca – tak jak przy krojeniu tortu, w środku kółko zostawiamy nieruszone.
2) Bierzemy do obu rąk dwa sąsiadujące płatki i skręcamy je trzy razy w spiralkę (zawsze parami!). Po skręceniu sklejamy bliższe sobie końcówki płatków, a końcówki zewnętrzne zawijamy do dołu. Powinno nam się uformować trójkątne zakończenie płatka. Tak robimy z wszystkimi płatkami.
Przykrywamy kwiatek ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wodą, roztopionym masłem lub jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Kwiat z dżemem Fot. Krolcia |
![]() |
Kwiat z dżemem Fot. Krolcia |
11 komentarzy
Alicja
on 15 października 2017 at 10:12Czy ciasto przed walkowaniem wyrasta.
Dziękuję
Ewa Popielarz
on 17 października 2017 at 01:18Wyjątkowo – jak na ciasto drożdżowe – nie trzeba zostawiać ciasta do pierwszego wyrastania. Można uformować kwiat od razu po wyrobieniu ciasta i dopiero wtedy zostawić je do napuszenia.
Daktyle w czekoladzie
on 15 maja 2013 at 12:39Pięknie Ci wyszedł!
Anonimowy
on 15 maja 2013 at 08:50🙂 dziękuję, wyszło bardzo smacznie, gratuluję! 🙂
Anonimowy
on 15 maja 2013 at 07:15a czym smarowałaś ciasto? Wodą, masłem czy jajkiem z mlekiem?
Ewa P.
on 15 maja 2013 at 07:18Zazwyczaj smaruję jajkiem z mlekiem, tym razem – samym mlekiem. Nie chciało mi się "psuć" jajka – nie miałam go do czego potem wykorzystać 🙂
Inspirowane Smakiem
on 14 maja 2013 at 14:32Pomysł na kształt świetny. Też uwielbiam puszyste drożdżówki, im bardziej tym lepiej!
Justyna Bąk
on 14 maja 2013 at 11:10wygląda świetnie:)
Qchenne-inspiracje, Małgosia
on 14 maja 2013 at 10:17Rewelacja ! Dziś jadę po składniki i piekę 😉 Smaku mi narobiłaś że hej,
Ewa P.
on 14 maja 2013 at 10:27Polecam upiec od razu dwa 🙂 Rozchodzi się z prędkością światła 🙂
Aga
on 14 maja 2013 at 10:09Ale śliczny i na pewno pyszny:)