• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe// Wielkanoc

Drożdżowy kwiatek z serem

14 maja 2013 • 11  

Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie

Fot. Ewa

Baaardzo lubię drożdżowe wypieki. Zawsze wychodzą pyszne. Zazwyczaj wykorzystuję sprawdzony przepis na ciasto, ewentualnie kombinuję z farszami albo podglądam na blogach inne sposoby “zwijania” czy “składania” ciasta. Tym razem skorzystałam z proporcji podanych na blogu Daktyle w Czekoladzie. I nie zawiodłam się! Nigdy jeszcze nie jadłam tak puszystej drożdżówki! Najlepiej pasuje do niej określenie “pluszowa” 🙂

Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mleka
2,5 szkl. mąki
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
50 g cukru
100 g masła roztopionego i ostudzonego
szczypta soli

Farsz z przepisu na drożdżówki z serem (z połowy porcji)
(zamiast farszu serowego można dać nutellę albo dżem, najlepiej mało płynny, np. wymieszany pół na pół z twardą marmoladą)

Robimy rozczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, możemy ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.

Połowę ciasta rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy ok. 26 cm (czyli wielkości średniej tortownicy). Przenosimy koło na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wałkować od razu na blasze). Smarujemy ciasto farszem serowym, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach.
(Uwaga! Zamiast sera można użyć dowolnego inne farszu – dżemu, roztopionego masła z cynamonem i cukrem, masła z cukrem i kakao, można dodać farsz z maku (np. gotowy z puszki), nutellę – co nam tylko przyjdzie do głowy :)).
Drugą część ciasta rozwałkowujemy w identyczne koło i nakładamy na pierwszy placek. Sklejamy brzegi. I teraz przystępujemy do krojenia i składania kwiatka.

1) Ostrym nożem (albo okrągłym nożykiem do pizzy) kroimy ciasto na “płatki” – musimy wykroić 16 części (czyli kroimy na krzyż, potem każdą część na pół i jeszcze raz na pół). Uważamy, żeby nie docinać do końca – tak jak przy krojeniu tortu, w środku kółko zostawiamy nieruszone.

2) Bierzemy do obu rąk dwa sąsiadujące płatki i skręcamy je trzy razy w spiralkę (zawsze parami!). Po skręceniu sklejamy bliższe sobie końcówki płatków, a końcówki zewnętrzne zawijamy do dołu. Powinno nam się uformować trójkątne zakończenie płatka. Tak robimy z wszystkimi płatkami.

Przykrywamy kwiatek ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wodą, roztopionym masłem lub jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Kwiat z dżemem
Fot. Krolcia

 

Kwiat z dżemem
Fot. Krolcia
#twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Spaghetti a la pizza Poprzedni
Naleśnikowe lasagne • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Drożdżówki z serem  

18 lutego 2013

Bułeczki z twarożkiem i ziołami  

17 października 2013

Deser z kiwi  

14 marca 2014

11 komentarzy

  1. Alicja

    on 15 października 2017 at 10:12
    Odpowiedz

    Czy ciasto przed walkowaniem wyrasta.
    Dziękuję

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 października 2017 at 01:18
      Odpowiedz

      Wyjątkowo – jak na ciasto drożdżowe – nie trzeba zostawiać ciasta do pierwszego wyrastania. Można uformować kwiat od razu po wyrobieniu ciasta i dopiero wtedy zostawić je do napuszenia.

  2. Daktyle w czekoladzie

    on 15 maja 2013 at 12:39
    Odpowiedz

    Pięknie Ci wyszedł!

  3. Anonimowy

    on 15 maja 2013 at 08:50
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję, wyszło bardzo smacznie, gratuluję! 🙂

  4. Anonimowy

    on 15 maja 2013 at 07:15
    Odpowiedz

    a czym smarowałaś ciasto? Wodą, masłem czy jajkiem z mlekiem?

    • Ewa P.

      on 15 maja 2013 at 07:18
      Odpowiedz

      Zazwyczaj smaruję jajkiem z mlekiem, tym razem – samym mlekiem. Nie chciało mi się "psuć" jajka – nie miałam go do czego potem wykorzystać 🙂

  5. Inspirowane Smakiem

    on 14 maja 2013 at 14:32
    Odpowiedz

    Pomysł na kształt świetny. Też uwielbiam puszyste drożdżówki, im bardziej tym lepiej!

  6. Justyna Bąk

    on 14 maja 2013 at 11:10
    Odpowiedz

    wygląda świetnie:)

  7. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    on 14 maja 2013 at 10:17
    Odpowiedz

    Rewelacja ! Dziś jadę po składniki i piekę 😉 Smaku mi narobiłaś że hej,

    • Ewa P.

      on 14 maja 2013 at 10:27
      Odpowiedz

      Polecam upiec od razu dwa 🙂 Rozchodzi się z prędkością światła 🙂

  8. Aga

    on 14 maja 2013 at 10:09
    Odpowiedz

    Ale śliczny i na pewno pyszny:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda