||

Drożdżowy kwiatek z serem

Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie

Fot. Ewa

Baaardzo lubię drożdżowe wypieki. Zawsze wychodzą pyszne. Zazwyczaj wykorzystuję sprawdzony przepis na ciasto, ewentualnie kombinuję z farszami albo podglądam na blogach inne sposoby „zwijania” czy „składania” ciasta. Tym razem skorzystałam z proporcji podanych na blogu Daktyle w Czekoladzie. I nie zawiodłam się! Nigdy jeszcze nie jadłam tak puszystej drożdżówki! Najlepiej pasuje do niej określenie „pluszowa” 🙂

Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mleka
2,5 szkl. mąki
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
50 g cukru
100 g masła roztopionego i ostudzonego
szczypta soli

Farsz z przepisu na drożdżówki z serem (z połowy porcji)
(zamiast farszu serowego można dać nutellę albo dżem, najlepiej mało płynny, np. wymieszany pół na pół z twardą marmoladą)

Robimy rozczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, możemy ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.

Połowę ciasta rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy ok. 26 cm (czyli wielkości średniej tortownicy). Przenosimy koło na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wałkować od razu na blasze). Smarujemy ciasto farszem serowym, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach.
(Uwaga! Zamiast sera można użyć dowolnego inne farszu – dżemu, roztopionego masła z cynamonem i cukrem, masła z cukrem i kakao, można dodać farsz z maku (np. gotowy z puszki), nutellę – co nam tylko przyjdzie do głowy :)).
Drugą część ciasta rozwałkowujemy w identyczne koło i nakładamy na pierwszy placek. Sklejamy brzegi. I teraz przystępujemy do krojenia i składania kwiatka.

1) Ostrym nożem (albo okrągłym nożykiem do pizzy) kroimy ciasto na „płatki” – musimy wykroić 16 części (czyli kroimy na krzyż, potem każdą część na pół i jeszcze raz na pół). Uważamy, żeby nie docinać do końca – tak jak przy krojeniu tortu, w środku kółko zostawiamy nieruszone.

2) Bierzemy do obu rąk dwa sąsiadujące płatki i skręcamy je trzy razy w spiralkę (zawsze parami!). Po skręceniu sklejamy bliższe sobie końcówki płatków, a końcówki zewnętrzne zawijamy do dołu. Powinno nam się uformować trójkątne zakończenie płatka. Tak robimy z wszystkimi płatkami.

Przykrywamy kwiatek ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wodą, roztopionym masłem lub jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Kwiat z dżemem
Fot. Krolcia

 

Kwiat z dżemem
Fot. Krolcia

Podobne wpisy