|

Leniwy chleb na drożdżach



Takie pieczywo to świetny sposób na zużycie nadmiaru twarogu. Szczególnie jeśli robi się zakupy raz w tygodniu, bywa tak, że plany obiadowe się zmienią i trzeba wyjadać resztki z lodówki, żeby się nie zepsuły. A przecież nic nie może się zmarnować 🙂

Składniki:
550 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
7 g suchych drożdży
200 g twarogu
310 ml wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę i wkładamy ciasto do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godz. w cieple do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny w cieple.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy