|

Drożdżówki z serem

Polecają: Ewa i Gabi
Źródło: Tasty Blog

Na zdjęciu drożdżówki z kruszonką
Fot. Krolcia


Synek uwielbia drożdżówki. Najlepiej z „kedadą” (czekoladą), drugie na podium są drożdżówki z „sierem”. Jako dobra matka postanowiłam kiedyś zrobić mu je w domu. Wyszły tak pysznie, że teraz robię je zawsze, kiedy wiem, że czeka nas wyjście z domu na dłużej i będziemy jeść coś w drodze – w wózku czy w tramwaju. Synek oczywiście wyjada cały środek, a ciasto beztrosko zostawia 😉

Przepis na około 18 drożdżówek.
U mnie zdecydowanie mniej – zrobiłam dość duże.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
1 jajko
5 łyżek cukru
100 g stopionego letniego masła
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania ciasta
Nadzienie serowe:
30 dag zmielonego tłustego sera
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 surowe żółtka
50 g stopionego masła

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do
płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej
wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).
Nadzienie serowe: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a
następnie miksując, dodajemy porcjami ser. Wlewamy stopione i wystudzone masło
i miksujemy.

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek
grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (u mnie naprawdę duży kubek, taki na 0,7 litra), w każdym robimy zagłębienie (najlepiej pięścią) i
wypełniamy je nadzieniem serowym. Ciasto będzie sprężynować, od razu rosnąć w górę, ale nie należy się tym przejmować, tylko od razu nakładać nadzienie. Ser może spokojnie wystawać nad ciasto – i tak opadnie w piekarniku. Posypujemy kruszonką. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej
papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi
drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem (nie robiłam tego) i odstawiamy je ponownie do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Kiedy podrosną pieczemy 20-25
minut w temperaturze 180 stopni.

Alternatywnie: Gabi
Ten sam farsz można włożyć do ciasta francuskiego, uformować trójkąty, posmarować z wierzchu jajkiem i zapiec w piekarniku na złoto.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy