• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Bananowy jest po prostu żywot mój, czyli bananowiec

26 marca 2013 • 13  

Poleca: Ania


Fot. Ania

Ciasto, które wyjdzie każdemu. Ja mam do niego sentyment, bo to pierwszy mój wyrób (z czasów szkoły podstawowej), w którym nie było zakalca 😉 Zresztą nie mogło go być, bo ciasta nie trzeba piec 😉

Potrzebujemy (proporcje na bardzo dużą blaszkę – 40 cm x 25 cm, przy mniejszej blaszce lepiej zmniejszyć proporcje – szczególnie kremu budyniowego):

biszkopty

8 bananów
2 galaretki w kolorze żółtym lub pomarańczowym

3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
1,5 kostki masła

1 galaretka żółta lub pomarańczowa
około 2-3 banany

Na spodzie blaszki układamy jeden obok drugiego biszkopty.
Przygotowujemy masę bananową: galaretki rozrabiamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Banany “rozdziabujemy” widelcem i mieszamy dokładnie z wystudzoną galaretką. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy do lodówki, żeby zakrzepło.
Masa budyniowa: z mleka, mąki i cukru robimy budyń, czyli 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier. W jednej szklance mleka rozpuszczamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Budyń studzimy. Kiedy jest już zimny, miksujemy go z masłem (w temperaturze pokojowej) – budyń dodajemy po trochu do masła, a nie odwrotnie!
Masę wykładamy na zastygnięty spód bananowy.
Ozdabiamy bananami, na które wylewamy galaretkę (przygotowaną, jak mówi przepis na opakowaniu – czyli rozpuszczoną w 2 szklankach wody).

Fot. Ania

Fot. Ania
#banany, #budyń
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Jaglany pasztet z kurczaka Poprzedni
Mięso zapiekane • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną  

17 maja 2013
Ciasto z mascarpone i gruszkami

Ciasto z mascarpone i gruszkami  

16 października 2019

Zakwas żytni wg Hamelmana  

9 stycznia 2015

13 komentarzy

  1. Martyna Oczko

    on 27 listopada 2016 at 10:20
    Odpowiedz

    Pycha! 🙂

    • eva

      on 27 listopada 2016 at 21:50
      Odpowiedz

      O, dziękuję za ten komentarz, bo przypomniał mi o tym cieście 😀

  2. Anonimowy

    on 21 sierpnia 2013 at 09:37
    Odpowiedz

    ile razem bananów trzeba kupić

    • Ewa P.

      on 21 sierpnia 2013 at 10:02
      Odpowiedz

      8 + 2 lub 3 = 10 lub 11 🙂

  3. sylwia kowalska

    on 14 sierpnia 2013 at 10:23
    Odpowiedz

    własnie robie to ciasto ,ale mam jedno ale……ten budyn niema smaku …nalezy dodac olejek waniliowy albo laske wanilli..mozna tez zrobic tradycyjny budyn z paczki ..pozdrawiam

    • Anonimowy

      on 1 grudnia 2016 at 14:57
      Odpowiedz

      Te budynie z paczki są przecież okropne! Sam proszek czuć a do masy budyniowej kompletnie się nie nadają! Poza tym, ta masa ma smak!

    • eva

      on 1 grudnia 2016 at 15:32
      Odpowiedz

      Można też dodać cukier z wanilią – to już zazwyczaj wystarczy dla smaku. A i bez tego będzie mieć po prostu mleczny smak.
      Nie nazwałabym budyniu z torebki tradycyjnym 😉

  4. yve

    on 1 kwietnia 2013 at 20:37
    Odpowiedz

    robiłam..pyszne…zwłaszcza takie na zimno prosto z lodówki…

  5. Bodzinka

    on 27 marca 2013 at 10:54
    Odpowiedz

    Mam już słodycz na święta 😉 (Dzieci się ucieszą bo kochają banany)

  6. madlene17

    on 26 marca 2013 at 17:14
    Odpowiedz

    Mniam, aż ślinka cieknie:)

  7. Roz Airad

    on 26 marca 2013 at 12:19
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie 'd

  8. pieczone truskawki

    on 26 marca 2013 at 11:41
    Odpowiedz

    smakowity kąsek 😀

  9. Ervisha

    on 26 marca 2013 at 11:18
    Odpowiedz

    Cudowne ciasto 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda