Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Ciasto, które wyjdzie każdemu. Ja mam do niego sentyment, bo to pierwszy mój wyrób (z czasów szkoły podstawowej), w którym nie było zakalca 😉 Zresztą nie mogło go być, bo ciasta nie trzeba piec 😉
Potrzebujemy (proporcje na bardzo dużą blaszkę – 40 cm x 25 cm, przy mniejszej blaszce lepiej zmniejszyć proporcje – szczególnie kremu budyniowego):
biszkopty
8 bananów
2 galaretki w kolorze żółtym lub pomarańczowym
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
1,5 kostki masła
1 galaretka żółta lub pomarańczowa
około 2-3 banany
Na spodzie blaszki układamy jeden obok drugiego biszkopty.
Przygotowujemy masę bananową: galaretki rozrabiamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Banany “rozdziabujemy” widelcem i mieszamy dokładnie z wystudzoną galaretką. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy do lodówki, żeby zakrzepło.
Masa budyniowa: z mleka, mąki i cukru robimy budyń, czyli 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier. W jednej szklance mleka rozpuszczamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Budyń studzimy. Kiedy jest już zimny, miksujemy go z masłem (w temperaturze pokojowej) – budyń dodajemy po trochu do masła, a nie odwrotnie!
Masę wykładamy na zastygnięty spód bananowy.
Ozdabiamy bananami, na które wylewamy galaretkę (przygotowaną, jak mówi przepis na opakowaniu – czyli rozpuszczoną w 2 szklankach wody).
![]() |
Fot. Ania |
![]() |
Fot. Ania |
13 komentarzy
Martyna Oczko
on 27 listopada 2016 at 10:20Pycha! 🙂
eva
on 27 listopada 2016 at 21:50O, dziękuję za ten komentarz, bo przypomniał mi o tym cieście 😀
Anonimowy
on 21 sierpnia 2013 at 09:37ile razem bananów trzeba kupić
Ewa P.
on 21 sierpnia 2013 at 10:028 + 2 lub 3 = 10 lub 11 🙂
sylwia kowalska
on 14 sierpnia 2013 at 10:23własnie robie to ciasto ,ale mam jedno ale……ten budyn niema smaku …nalezy dodac olejek waniliowy albo laske wanilli..mozna tez zrobic tradycyjny budyn z paczki ..pozdrawiam
Anonimowy
on 1 grudnia 2016 at 14:57Te budynie z paczki są przecież okropne! Sam proszek czuć a do masy budyniowej kompletnie się nie nadają! Poza tym, ta masa ma smak!
eva
on 1 grudnia 2016 at 15:32Można też dodać cukier z wanilią – to już zazwyczaj wystarczy dla smaku. A i bez tego będzie mieć po prostu mleczny smak.
Nie nazwałabym budyniu z torebki tradycyjnym 😉
yve
on 1 kwietnia 2013 at 20:37robiłam..pyszne…zwłaszcza takie na zimno prosto z lodówki…
Bodzinka
on 27 marca 2013 at 10:54Mam już słodycz na święta 😉 (Dzieci się ucieszą bo kochają banany)
madlene17
on 26 marca 2013 at 17:14Mniam, aż ślinka cieknie:)
Roz Airad
on 26 marca 2013 at 12:19wygląda przepysznie 'd
pieczone truskawki
on 26 marca 2013 at 11:41smakowity kąsek 😀
Ervisha
on 26 marca 2013 at 11:18Cudowne ciasto 🙂