Gołąb panierowany
Poleca: Gabi
Źródło: Kuchnia Polska
Fot. Gabi |
Wszelkie pomysły na gołębie znane w kuchni polskiej od dawna znajduję tu. Dziś gołąb panierowany. Delikatny i smaczny. Oczywiście przepis ciut zmodyfikowany 🙂
Składniki:
1 młody gołąb, sprawiony i przekrojony wzdłuż
łyżeczka soli
ciut pieprzu
trochę pieprzu cayenne
3 łyżeczki ostrej musztardy
2-3 łyżki mąki
1 jajko dobrze roztrzepane
4 łyżki bułki tartej
1/2 obranego i posiekanego ząbka czosnku
stopione masło
Gołębia (surowego) nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, a potem smarujemy musztardą.
Jest trochę pacianiny, bo teraz gołębia trzeba oprószyć mąką, aby musztarda nam „nie zleciała”, gdy będziemy panierować.
Obtaczamy go w jajku, a potem w bułce tartej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy blachę masłem i kładziemy na niej gołębie.
Średnio potrzeba tak z 30 minut, ale wiadomo – zależy, jaki gołąb dłuży i „jaki tłusty” i jaki się ma piekarnik 🙂
Fot. Gabi |