|

Drożdżowy placek z wiśniami i serem

Poleca: Ania

Fot. Ania

Sezon na wiśnie trwa, więc trzeba było skorzystać i zaliczyć klasyczne ciasto drożdżowe z wiśniami. Wyszło pyszne. Cała rodzina rzuciła się na nie z takim impetem, że pół dużej blaszki poooooszłooo! 

Potrzebujemy:
opakowanie twarogu półtłustego (ok. 300 g)
2 czubate łyżki cukru

około kilograma wiśni
2 łyżki cukru

ciasto drożdżowe:
50 gramów drożdży
0,5 kg mąki
5 żółtek
1 szklankę mleka
1 szklankę cukru
1/4 kostki roztopionego masła (czyli 50 g)

kruszonkę

Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.

Bierzemy się za ciasto:
Z drożdży, odrobiny cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Studzimy – tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
Kiedy zaczyn zacznie się pienić, dosypujemy do niego mąkę, wrzucamy żółtka, dolewamy mleko z cukrem i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy pierwszą część na blachę i rękami „rozwałkowujemy” ją na cienki placek. Posypujemy go twarogiem. Przykrywamy drugą połową ciasta (najlepiej urywać po kawałku ciasta i w rękach formować cienkie placki i nimi przykrywać warstwę serową). Na cieście układamy odsączone z soku wiśnie i posypujemy je kruszonką. Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy około 50 min.
Upieczony placek można mrozić. Po rozmrożeniu smakuje jak świeży.

Fot. Ania

Fot. Ania

Podobne wpisy