|

Muffinki z rabarbarem

Poleca: Gosia
Źródło: Gotuj z Wojciechem

Fot. Gosia

Muffiny bardzo lubimy i chętnie je robimy 🙂 Ogromny plus to fakt, że przygotowałam ciasto z pomocą dzieci (czyli najbardziej mi znanym spowalniaczem) w 5 minut! Jeden dostał miskę do suchych składników i je tam wymieszał, drugi mieszał mokre, a ja w tym czasie przygotowałam rabarbar. Ciasto mi tak zasmakowało, że na pewno wykorzystam je również do upieczenia muffinek z innymi owocami. 

Składniki:
(na 12 sztuk)
2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. mleka
1/4 szkl. oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 laski rabarbaru, pocięte na kawałki

W jednej misce łączymy składniki suche (mąka, cukier, proszek, soda i sól), w drugiej składniki mokre (mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii). Na końcu wszystko razem łączymy, dodajemy umyty i pokrojony rabarbar i mieszamy.

Papilotki do muffinek napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Podobne wpisy