• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// ciasteczka

Kruche rogaliki z makiem

9 grudnia 2014 • 6  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Zaczynamy przedświąteczne pieczenie! Jakoś tak się składa, że w zasadzie tylko w grudniu przygotowuję wypieki z makiem albo z ciasta piernikowego. Wtedy inaczej smakują. Szkoda tylko, że ten czas taki krótki. Trzeba się spieszyć 🙂

Składniki:
(na ok. 20 rogalików)
Ciasto:
2 ¼ szkl. mąki
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Masło siekamy na kawałki, przekładamy na wysypaną na stolnicę mąkę, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny (można je też zostawić na całą noc).

Masa makowa:
ze 150-200 g maku (200 g to trochę za dużo na tę porcję ciasta, ale będzie łatwiej obliczyć, bo to dokładnie połowa podanych w linku proporcji).
Z braku czasu można użyć masy sklepowej w puszce, ale tracimy wtedy na domowym smaku 🙂

***

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła – cieniutko (na ok. 2 mm grubości). Dużym talerzem odciskamy kształt koła w cieście. Powstałe koło dzielimy na 8 części (rysujemy “plus”, a potem każdą z części dzielimy jeszcze na pół). Na każdą część nakładamy łyżeczkę masy makowej (jak na zdjęciu).

Fot. Ewa

Zwijamy od dłuższego boku w kierunku środka, zaginamy końcówki na kształt rogalika i gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ze skrawków ciasta powinno wyjść jeszcze kilka mniejszych rogalików.

Rogaliki pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Fot. Ewa

Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym

Świąteczne słodkości!
#mak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta z dynią, porami i fetą Poprzedni
Schab z szynkowaru • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka brokułowa z fetą  

27 kwietnia 2015
Całuski z jabłkami

Całuski z jabłkami  

7 października 2014

Lambada  

28 marca 2013

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 21 stycznia 2016 at 10:32
    Odpowiedz

    Rogaliki rewelacja, nawet po dwóch dniach są jak świeżo pieczone :)polecam

    • eva

      on 21 stycznia 2016 at 12:06
      Odpowiedz

      O, to cenna opinia – u nas zniknęły tak szybko, że nie wiem, jak długo są świeże 🙂

  2. JoLis

    on 4 lutego 2015 at 22:36
    Odpowiedz

    o tak, wyszły Ci perfekcyjne! moje jakieś takie koślawe 😉

    • eva

      on 4 lutego 2015 at 22:59
      Odpowiedz

      A zdjęcie pokazuje co innego 🙂

  3. gin

    on 11 grudnia 2014 at 00:14
    Odpowiedz

    Ależ zgrabne Ci wyszły 🙂

    • eva

      on 11 grudnia 2014 at 07:25
      Odpowiedz

      O dziwo 😉 Bo ja słaba jestem w zwijaniu rogalików 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda