||

Kruche rogaliki z makiem

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Zaczynamy przedświąteczne pieczenie! Jakoś tak się składa, że w zasadzie tylko w grudniu przygotowuję wypieki z makiem albo z ciasta piernikowego. Wtedy inaczej smakują. Szkoda tylko, że ten czas taki krótki. Trzeba się spieszyć 🙂

Składniki:
(na ok. 20 rogalików)
Ciasto:
2 ¼ szkl. mąki
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Masło siekamy na kawałki, przekładamy na wysypaną na stolnicę mąkę, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny (można je też zostawić na całą noc).

Masa makowa:
ze 150-200 g maku (200 g to trochę za dużo na tę porcję ciasta, ale będzie łatwiej obliczyć, bo to dokładnie połowa podanych w linku proporcji).
Z braku czasu można użyć masy sklepowej w puszce, ale tracimy wtedy na domowym smaku 🙂

***

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła – cieniutko (na ok. 2 mm grubości). Dużym talerzem odciskamy kształt koła w cieście. Powstałe koło dzielimy na 8 części (rysujemy „plus”, a potem każdą z części dzielimy jeszcze na pół). Na każdą część nakładamy łyżeczkę masy makowej (jak na zdjęciu).

Fot. Ewa

Zwijamy od dłuższego boku w kierunku środka, zaginamy końcówki na kształt rogalika i gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ze skrawków ciasta powinno wyjść jeszcze kilka mniejszych rogalików.

Rogaliki pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Fot. Ewa

Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym

Świąteczne słodkości!

Podobne wpisy