• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// ciasteczka

Kruche rogaliki z makiem

9 grudnia 2014 • 6  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Zaczynamy przedświąteczne pieczenie! Jakoś tak się składa, że w zasadzie tylko w grudniu przygotowuję wypieki z makiem albo z ciasta piernikowego. Wtedy inaczej smakują. Szkoda tylko, że ten czas taki krótki. Trzeba się spieszyć 🙂

Składniki:
(na ok. 20 rogalików)
Ciasto:
2 ¼ szkl. mąki
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Masło siekamy na kawałki, przekładamy na wysypaną na stolnicę mąkę, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny (można je też zostawić na całą noc).

Masa makowa:
ze 150-200 g maku (200 g to trochę za dużo na tę porcję ciasta, ale będzie łatwiej obliczyć, bo to dokładnie połowa podanych w linku proporcji).
Z braku czasu można użyć masy sklepowej w puszce, ale tracimy wtedy na domowym smaku 🙂

***

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła – cieniutko (na ok. 2 mm grubości). Dużym talerzem odciskamy kształt koła w cieście. Powstałe koło dzielimy na 8 części (rysujemy “plus”, a potem każdą z części dzielimy jeszcze na pół). Na każdą część nakładamy łyżeczkę masy makowej (jak na zdjęciu).

Fot. Ewa

Zwijamy od dłuższego boku w kierunku środka, zaginamy końcówki na kształt rogalika i gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ze skrawków ciasta powinno wyjść jeszcze kilka mniejszych rogalików.

Rogaliki pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Fot. Ewa

Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym

Świąteczne słodkości!
#mak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta z dynią, porami i fetą Poprzedni
Schab z szynkowaru • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Cannelloni z mięsem  

30 maja 2013

Hiszpańska sałatka z cebuli  

2 września 2013

Sola/mintaj w sosie pieczarkowym  

19 kwietnia 2013

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 21 stycznia 2016 at 10:32
    Odpowiedz

    Rogaliki rewelacja, nawet po dwóch dniach są jak świeżo pieczone :)polecam

    • eva

      on 21 stycznia 2016 at 12:06
      Odpowiedz

      O, to cenna opinia – u nas zniknęły tak szybko, że nie wiem, jak długo są świeże 🙂

  2. JoLis

    on 4 lutego 2015 at 22:36
    Odpowiedz

    o tak, wyszły Ci perfekcyjne! moje jakieś takie koślawe 😉

    • eva

      on 4 lutego 2015 at 22:59
      Odpowiedz

      A zdjęcie pokazuje co innego 🙂

  3. gin

    on 11 grudnia 2014 at 00:14
    Odpowiedz

    Ależ zgrabne Ci wyszły 🙂

    • eva

      on 11 grudnia 2014 at 07:25
      Odpowiedz

      O dziwo 😉 Bo ja słaba jestem w zwijaniu rogalików 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda