||

Eklery

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa



To moje najulubieńsze ciastka. Jeśli ktoś chce mi sprawić prezent, a nie wie, jaką książkę kupić (;)), może od razu kierować się do cukierni po eklera. Byle do dobrej cukierni! Jadłam już chyba wszystkie możliwe rodzaje eklerów, więc mogę się uważać za smakosza 😉 Nic dziwnego, że po prostu MUSIAŁAM wypróbować ten przepis, kiedy go zobaczyłam na Moich Wypiekach.

Ciasto parzone (18 sztuk):
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości. Urosły mi bardziej na szerokość niż na wysokość, więc następnym razem ciasto nałożę wyższe.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 30 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Creme patissiere waniliowy:
600 ml mleka
laska wanilii, przekrojona wzdłuż (dałam po prostu cukier waniliowy)
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
20 ml likieru (Grand Marnier, Brandy, Kirsch), niekoniecznie

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier (i cukier waniliowy, jeśli nie ma się lasek wanilii) utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, mieszając, bo lubi się formować „kożuch”.

* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch’) i trzymać w lodówce do 3 dni
** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnością zbyt wiele, na taką porcję eklerków)

Wykonanie
Krem umieścić w rękawie cukierniczym lub łyżką – wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
40 g masła

Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wmieszać masło, wymieszać, do roztopienia.

Warto również wypróbować:
krem czekoladowy
Dodać 100 g roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.

krem kawowy
Dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Krolcia

Fot. Hania

Fot. Hania

Podobne wpisy