Tarta migdałowa z truskawkami
||

Tarta migdałowa z truskawkami

Truskawki! Wiele im nie potrzeba, żeby stworzyć pyszny deser. W połączeniu z migdałami prezentują się genialnie. Dziś zapraszam Was na tartę, którą uwielbiam od pierwszego wejrzenia – bo już sam jej wygląd jest obłędny. Po spróbowaniu wrażenia nie mijają, jest tylko lepiej! Oto królowa wieczoru: tarta migdałowa z truskawkami!

Składniki

Ciasto

150 g mąki
50 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Wykładamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie na folię wykładamy obciążenie, np. fasolę albo ceramiczne kulki. Pieczemy tartę w 200 stopniach przez 15 minut, a potem ściągamy obciążenie i folię i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Krem

6 żółtek
120 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
100 g masła w temperaturze pokojowej

Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie niemal biała, puszysta masa – ucieramy końcówką do ubijania białek. Dodajemy 50 ml mleka, obie mąki i ewentualnie ekstrakt (jeśli go używamy) – miksujemy delikatnie.

Resztę mleka (czyli 400 ml) zagotowujemy i na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną. Mieszamy trzepaczką do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do masy pokrojone w kostkę masło – mieszamy do rozpuszczenia. Krem przekładamy na upieczony kruchy spód i zostawiamy do ostudzenia.

Dodatkowo

500 g truskawek
płatki migdałów

Na ostudzonym kremie układamy pokrojone truskawki (im więcej, tym lepiej) i posypujemy całość płatkami migdałów. Schładzamy w lodówce.

Źródło: Moje Wypieki

Tarta migdałowa z truskawkami

Podobne wpisy