• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// torty

Leśny mech

26 stycznia 2015 • 2  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Powiem wprost – upiekłam je ze względu na wygląd. Skompilowałam kilka przepisów z sieci, więc nie podaję jednego konkretnego źródła. Nie spodziewałam się powalającego smaku. Wyszło ciasto dobre, ale bez fajerwerków. Jeśli zastanawiacie się, czy czuć szpinak – tak, ale tylko odrobinę. I to głównie wtedy, kiedy jecie samo ciasto. W połączeniu z bitą śmietaną i granatem jest naprawdę mało wyczuwalny.
Dla mnie to taka zmodyfikowana wuzetka 😉 Zamiast kakao jest szpinak 🙂 Zdecydowanie najlepiej spisuje się tu granat – dodaje świeżości i soczystości.
Świetne dla dzieci. Syn chwalił się w przedszkolu kolegom, że jadł ciasto “z trawy” 🙂

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 22-24 cm)
Ciasto:
450 g siekanego szpinaku mrożonego
3 jajka
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szkl. oleju

Masa:
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
ziarenka z ćwiartki lub połowy granatu

Szpinak rozmrażamy. Ja zrobiłam to w garnuszku na wolnym ogniu, więc woda z rozmrażania odparowała. Jeśli jednak będzie jej za dużo, trzeba szpinak odcisnąć. Można go dodatkowo zblendować.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, na zmianę z olejem – delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut – do suchego patyczka (nie za długo, bo kolor zblednie).

Po ostudzeniu odcinamy wierzch ciasta (mniej więcej na 2/3 jego wysokości). Na spód wykładamy ubitą z cukrem śmietankę. Na śmietankę wykładamy pokruszoną odciętą górę ciasta. Posypujemy ziarnami granatu.
Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

#granat, #kremówka, #szpinak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ryba ze szpinakiem i soczewicą Poprzedni
Kokosanki • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Marie-Morgane Le Moel, “Sekrety francuskiej kuchareczki” – recenzja  

28 lutego 2016
Ciasto z awokado i truskawkami

Ciasto z awokado i truskawkami  

30 maja 2018

Budyniowiec  

22 kwietnia 2013

2 komentarze

  1. zuzanna szałach

    on 26 stycznia 2015 at 18:43
    Odpowiedz

    TEŻ JESTEM CIEKAWA TEGO CIASTA;WYGLĄDA WSPANIALE!BAJKOWO… MOŻE TEŻ SIĘ ZDECYDUJE BY JE ZROBIĆ…TYMCZASEM ZAPRASZAM NA ''CIASTO MOZAIKA Z DELICJAMI''
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-biaka-ciasto-mozaika-z.html

    • eva

      on 26 stycznia 2015 at 20:25
      Odpowiedz

      Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda