Szyszki z płatków kukurydzianych
|

Szyszki z płatków kukurydzianych

To smak mojego dzieciństwa. Brat robił takie szyszki z masy krówkowej. Nie kupowanej w sklepie – rozpuszczał w garnku „żywe” krówki. Potem wykonywał jeszcze parę sztuczek, które nas – młodsze rodzeństwo – nie bardzo interesowały. I w ten oto magiczny sposób kulki lądowały na stole. Brat często chował je na najwyższej szafce w kuchni, żeby dłużej przetrwały, ale zawsze znajdowaliśmy sposób, żeby do nich dotrzeć. Większość była zjedzona, zanim zdążyła na dobre zastygnąć. Dziś prezentuję Wam moją wersję tego deseru – szyszki z płatków kukurydzianych może i nie są najzdrowszym smakołykiem, ale czasem warto sobie pozwolić na chwilę kulinarnej rozpusty.

Składniki

150-200 g płatków kukurydzianych
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
80 g masła
2-3 łyżki kakao
1,5 szkl. mleka w proszku

W garnku umieszczamy cukier, mleko, masło i kakao. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i podgrzewamy jeszcze około 10 minut, często mieszając. Do garnka dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek.

Zawartość garnka przelewamy do miski z płatkami. Mieszamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi lub za pomocą dwóch łyżek formujemy zwarte kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Blachę z kulkami wstawiamy na około 30-40 minut do lodówki.

Szyszki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie straciły formy. Ale warto wyjąć je na chwilę przed jedzeniem, żeby zmiękły.

Źródło: Magenta w kuchni

Szyszki z mleka w proszku

Podobne wpisy