Klopsiki z boczniakami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Czyli w końcu obiad mięsny. Ostatnio na naszym stole pojawiały się głównie dania wegetariańskie, ale od czasu do czasu trzeba też zjeść mięso. Kotletów nie tykam, więc zrobiłam klopsiki w sosie boczniakowo-śmietanowym. Wyszły przepyszne.
Na obiad dla 4-6 osób potrzebujemy:
około 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
jajko
trochę bułki tartej – około łyżki
trochę mąki do obtoczenia
średnią cebulę
opakowanie boczniaków
kawałek cukinii – u mnie 3/4 niewielkiej
4 kawałki selera naciowego
opakowanie śmietany 18% (400 ml)
pół szklanki wody
sól, pieprz
Mięso mieszamy dokładnie z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki – mniejsze, niż orzech włoski – i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka, solimy i smażymy. Dorzucamy do niej pokrojone w kostkę boczniaki i chwilę smażymy. Doprawiamy pieprzem. Dorzucamy pokrojoną w słupki cukinię i dusimy. Kiedy zacznie mięknąć, dodajemy usmażone klopsiki, wlewamy śmietanę i wodę (jeśli śmietana jest za gęsta) i wsypujemy pokrojonego na kawałki selera. Przykrywamy i dusimy jeszcze około 5-7 minut.
Podajemy z dowolnym makaronem.
Fot. Ania |
Fot. Ania |