• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciasto z rabarbarem na maślance
ciasta z owocami

Ciasto z rabarbarem na maślance

17 maja 2018 • 0  

Sezon na rabarbar w pełni, próbuję więc wycisnąć z niego najwięcej, jak się da. Ponieważ ciasto ucierane i crumble już się nam przejadły, tym razem postawiłam na coś zupełnie nowego – ciasto na maślance. Tego typu wypieki są trudne, bo trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszedł zakalec. Ciasto jest tak ciężkie i gęste, że niestety często się to zdarza. Jest kilka rad: składniki w temperaturze pokojowej, przesiana mąka, długie pieczenie. Zastosowałam się do wszystkich (no, prawie – maślankę wyjęłam z lodówki niedługo przed wyrabianiem ciasta), ale i tak z drżącym sercem wyjmowałam ciasto z rabarbarem z piekarnika. Okazało się, że wyrosło przepięknie, z zewnątrz wygląda jak dobrze wypieczona drożdżówka! Ma lekki posmak maślanki i jest bardzo gęste. Idealne do kawy!

Składniki

(na formę 25 x 25 cm)

500 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. maślanki
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 + 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
350 g owoców, np. rabarbaru
kruszonka

W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy odpowiednią ilość maślanki i odstawiamy ją na blat, żeby się trochę ociepliła.

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/4 szklanki cukru.

Białka ubijamy powoli na sztywną pianę – najpierw na wolnych obrotach, potem coraz szybciej. Stopniowo dodajemy 3/4 szklanki cukru. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wlewamy powoli olej, wciąż miksując ciasto.

Do masy dodajemy na przemian maślankę i mąkę z proszkiem – delikatnie miksując albo mieszając szpatułką. Tylko do połączenia się składników.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy rabarbar, odcedzając go wcześniej z soku, który wypuścił. Na rabarbarze układamy kruszonkę.

Pieczemy w 170 stopniach przez 60-70 minut – do suchego patyczka. Jeśli ciasto rumieni się za bardzo, a jeszcze się klei, przykrywamy je od góry papierem do pieczenia albo folią aluminiową.

Źródło: Moje Wypieki

Ciasto z rabarbarem na maślance

#maślanka, #rabarbar
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Nocny chleb z kaszą jaglaną Poprzedni Nocny chleb z kaszą jaglaną
Muffiny cytrynowe z rabarbarem • Kolejny Muffiny cytrynowe z rabarbarem

Zajrzyj też tutaj

Tort “Olaf z Krainy Lodu”  

1 czerwca 2016

Chałwa bananowa z Nowej Zelandii  

22 lipca 2013

Poduszkowy jabłecznik z serkiem  

25 września 2015

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda