Poleca: Krolcia
Źródło: Sprawdzone przepisy Babci Marysi
![]() |
Fot. Krolcia |
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. wody
125 g margaryny
4 duże jajka (lub 5 małych)
1 szkl. mąki
Krem:
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
cukier wanilinowy
250 g masła
3 łyżki cukru
Ciasto
Rozpuszczamy margarynę w wodzie i zagotowujemy całość. Wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, dalej gotując. Gotujemy, aż masa będzie szklista. Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Ciasto przekładamy do dwóch dużych prostokątnych blaszek (25 x 40 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Pieczemy w 210 stopniach 30 minut i potem w 150 stopniach jeszcze 15 minut. Jeśli mamy większą blaszkę, czas pieczenia może być krótszy.
Krem
Zagotowujemy 2 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym (mieszamy, żeby cukry się rozpuściły). W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Mikserem ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń. Kremem przekładamy placki. Na wierzchu oprószamy ciasto cukrem pudrem.
![]() |
Fot. Krolcia |
![]() |
Fot. Krolcia |
5 komentarzy
Anonimowy
on 19 września 2013 at 09:18Mi ta karpatka bardzo przypadła do gustu , była po prostu pyszna! ale wyszła zdecydowanie bardziej wypukła:)
AZgotuj!
on 5 maja 2013 at 17:07Lubię tego klasyka od czasu do czasu. Przynajmniej raz w roku musi być:)
Klaudia
on 5 maja 2013 at 14:57Uwielbiam karpatkę albo i kocham 🙂
Ten krem …
Katarzyna Kozubowska
on 5 maja 2013 at 12:37Uwielbiam, nie wiem czemu jeszcze nie mam karpatki na swoim blogu, muszę nadrobić 🙂 Pozdrawiam 🙂
ladylaura.
on 5 maja 2013 at 11:55Gdybym tak nie przybierala na wadze odkad prowadze bloga jadla bym karpatke codziennie,pozdrawiam.