|

Tarta ze szparagami

Poleca: Ewa
Źródło: Poezja Smaku

Fot. Ewa

Tarty na cieście francuskim mają to do siebie, że przygotowuje się je błyskawicznie. A do tej w dodatku nie potrzeba specjalnej formy, świetnie wygląda i pysznie smakuje. Czego chcieć więcej?:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół pęczka zielonych szparagów
pudełeczko pomidorków koktajlowych
ok. 150 g wędliny
ok. 50 g żółtego sera
2 jajka
3/4 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy wersję XXL – odcinamy 4 paski z jednego krótszego końca (będzie pewnie wystawał za formę), zwijamy je w rulony i tworzymy z nich ranty naokoło ciasta. Jeśli mamy krótkie – po prostu wywijamy do góry boki ciasta.

Jajka mieszamy ze śmietaną/jogurtem, startym serem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto.

Układamy na wierzchu pociętą w kostkę wędlinę, przecięte na pół pomidorki koktajlowe (skórkami do dołu) i szparagi (umyte i z oderwanymi twardymi końcami – przełamujemy je, żeby te końcówki odpadły).

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Po wyjęciu zostawiamy chwilę do ostudzenia, żeby masa jajeczna się zestaliła i dopiero wtedy kroimy.

Podobne wpisy