Fit ciasto z awokado

Fit ciasto z awokado

To ciasto odczarowało dla mnie awokado. Wiele już razy próbowałam się zmagać z tym owocem, ale nigdy jeszcze nie zasmakował mi tak bardzo, jak w tym cieście. Przygotowywałam je w ramach warsztatów kulinarnych „Legalne słodycze”, organizowanych w moim mieście. I bałam się efektu końcowego, a najbardziej tego, że będę musiała tego ciasta spróbować. Okazało się, że limonka wygrała wszystko. Pamiętajcie – ciasto z awokado nie ma sensu bez limonki! Nie próbujcie szukać dla niej zamienników – to ona jest tu królową.

Składniki

Ciasto

(na formę 25 x 25 cm lub mniejszą)
160 g migdałów
60 g wiórków kokosowych
30 szt. daktyli
skórka z 4 limonek
szczypta soli
2-3 łyżeczki oleju kokosowego

Masa

5 szt. awokado
sok z 4 limonek
2 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu klonowego albo miodu
pestki granatu albo owoce sezonowe

Migdały zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż lekko przestygną, a potem obieramy je ze skórek. Można zalać je wrzątkiem dwukrotnie, wtedy skórki będą łatwiej odchodzić. Obrane migdały przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Będzie dość sucha, ale po ugnieceniu rękami zrobi się plastyczna.

Dno formy wyłożonej papierem lub delikatnie natłuszczonej wykładamy przygotowanym ciastem i wkładamy do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Ważne, żeby awokado było miękkie – wtedy lepiej się zmiksuje. Kroimy awokado na kawałki i przekładamy je do misy malaksera. Dodajemy sok z limonek, olej kokosowy i syrop klonowy lub miód. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przekładamy na wyjęty z zamrażarki spód. Na wierzchu układamy nasiona granatu albo sezonowe owoce i całość wstawiamy ponownie do zamrażarki na 2-3 godziny. Przed podaniem zostawiamy ciasto na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło. Przechowujemy w lodówce.

Podobne wpisy