|

Focaccia gryczana – bez drożdży i proszku do pieczenia


Fot. Ewa

No niestety… Zaczęłam już ostatnio przekonywać się do wypieków bezglutenowych, ale tym razem znowu – nie moje smaki. Po sukcesie chleba gryczanego uznałam, że ta focaccia będzie doskonałym wyborem na rozpoczęcie przygody z nową recenzowaną książką. I smak był nawet w porządku, ale nie mogę się przekonać do konsystencji tego typu wypieków. Czuję się, jakbym jadła piasek. Zdaję sobie sprawę, że to pewnie kwestia przyzwyczajenia, tyle że nie mam na tyle samozaparcia, żeby w sobie to przyzwyczajenie zmieniać 🙂
Może macie ochotę spróbować? Napiszcie, jakie były Wasze wrażenia.

Składniki:
(na formę o wymiarach 25 x 25 cm)
450 ml wody
150 ml oliwy z oliwek
2 łyżki nasion chia
3 łyżki octu jabłkowego
300 g mąki gryczanej
150 g suszonych pomidorów
150 g oliwek (opcjonalnie)
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Będzie to gęsta, przelewająca się masa, a nie zwarte ciasto.

Formę do pieczenia natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę i ozdabiamy dodatkowo gałązkami lub samymi listkami rozmarynu (część rozmarynu można wmieszać w ciasto).

Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut – do zrumienienia.

Poleca: Ewa
Źródło: Ella Woodward, Smakowita Ella

Fot. Ewa

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Ella Woodward
„Smakowita Ella”

Podobne wpisy