Focaccia gryczana – bez drożdży i proszku do pieczenia
Fot. Ewa |
Składniki:
(na formę o wymiarach 25 x 25 cm)
450 ml wody
150 ml oliwy z oliwek
2 łyżki nasion chia
3 łyżki octu jabłkowego
300 g mąki gryczanej
150 g suszonych pomidorów
150 g oliwek (opcjonalnie)
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Będzie to gęsta, przelewająca się masa, a nie zwarte ciasto.
Formę do pieczenia natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę i ozdabiamy dodatkowo gałązkami lub samymi listkami rozmarynu (część rozmarynu można wmieszać w ciasto).
Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut – do zrumienienia.
Poleca: Ewa
Źródło: Ella Woodward, Smakowita Ella
Fot. Ewa |
Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Ella Woodward „Smakowita Ella” |