|

Warzywne bolognese z soczewicą


Fot. Ewa

Drugie podejście do książki „Smakowita Ella”. Tym razem pełen sukces!
Nie wiem, kto nazwał to danie bolognese, ale niech już tak będzie. Chodzi pewnie o to, że to sos do makaronu, głównie na bazie pomidorów. Podaję niżej oryginalny przepis, chociaż ja nie dałam suszonych pomidorów. Dużo ich w każdym przepisie Elli, a że ja nie dałabym się za nie pokroić, to tym razem sobie odpuściłam – zabiłyby wszystkie inne smaki. Dodałabym za to cebulę, pora albo seler naciowy. Danie byłoby bogatsze. Choć w poniższej wersji też jest pyszne. Mój 5-latek odkrył dzięki niemy, że uwielbia soczewicę 🙂
No i czas przygotowania… Co prawda danie stoi sobie na gazie prawie godzinę, ale samo przygotowanie zajmuje jakieś 3 minuty! Rewelacja!



Składniki:
(na 4 porcje)
2 marchewki
150 g suszonych pomidorów (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
800 g pomidorów z puszki
400 g passaty pomidorowej
500 g zielonej soczewicy
450 ml gorącej wody
sól, pieprz, ulubione zioła

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Podajemy z makaronem.

Poleca: Ewa
Źródło: Ella Woodward, Smakowita Ella


Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Ella Woodward
„Smakowita Ella”

Podobne wpisy