• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Czarno-biały sernik z porzeczkami
serniki// torty// walentynki

Czarno-biały sernik z porzeczkami

2 sierpnia 2013 • 1  

Chciałam zrobić tort na roczek dla Córki, ale taki, który nie miałby ciężkiej masy. Urodziny wypadają w środku lata, jest pełno owoców i zazwyczaj – straszne upały, a w takich warunkach nikt nie ma ochoty jeść ciast z masami. Padło na czarno-biały sernik z porzeczkami. Czekoladowy spód dodał sporo “treści” i konkretny smak, a porzeczki wiele kwaskowatości. Jak dla mnie – tort idealny!

Składniki

Czarny spód

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
ciut soli
100 g cukru
150 g mąki

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (kładziemy miseczkę na rondelek, do którego wlewamy wodę). Studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopioną czekoladę – miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm kładziemy papier do pieczenia i zaciskamy na nim obręcz. Boki tortownicy smarujemy masłem.

Do tortownicy przelewamy masę czekoladową i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Biała góra

500 g zmielonego twarogu
400 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
120 g cukru

Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę – do połączenia składników. Masa będzie płynna.

Dodatkowo

polewa czekoladowa
300 g czerwonych porzeczek (plus kilka gałązek do dekoracji)
wiórki kokosowe do dekoracji

Na upieczony spód wylewamy część masy serowej. Układamy na niej umyte i obrane z gałązek porzeczki. Zalewamy je resztą masy serowej.

Do piekarnika na dno wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem.

Pieczemy ciasto ok. 55-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy dopiero po ok. półgodzinie, kiedy już lekko ostygnie.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dekorujemy polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi i porzeczkami. Przechowujemy w lodówce.

Źródło: Domowe Wypieki

Czarno-biały sernik z porzeczkami

#czekolada, #mleczko kokosowe, #porzeczki, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pikantny chłodnik pomidorowy Poprzedni
Frappe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pomarańczowe babeczki z motylkami  

25 maja 2013
Desernik z rabarbarem czyli sernik na zimno z rabarbarem

Desernik rabarbarowy, czyli sernik na zimno z rabarbarem  

18 lutego 2013

Torcik à la Forêt-Noire  

3 grudnia 2013

1 komentarz

  1. Beticco Baby

    on 2 sierpnia 2013 at 15:39
    Odpowiedz

    Jesteś blogującą mamą, więc weź udział w KONKURSIE, robiąc to co lubisz:
    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    Do wygrania konik na biegunach dla Twojej pociechy!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda