Czarno-biały sernik z porzeczkami
||

Czarno-biały sernik z porzeczkami

Chciałam zrobić tort na roczek dla Córki, ale taki, który nie miałby ciężkiej masy. Urodziny wypadają w środku lata, jest pełno owoców i zazwyczaj – straszne upały, a w takich warunkach nikt nie ma ochoty jeść ciast z masami. Padło na czarno-biały sernik z porzeczkami. Czekoladowy spód dodał sporo „treści” i konkretny smak, a porzeczki wiele kwaskowatości. Jak dla mnie – tort idealny!

Składniki

Czarny spód

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
ciut soli
100 g cukru
150 g mąki

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (kładziemy miseczkę na rondelek, do którego wlewamy wodę). Studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopioną czekoladę – miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm kładziemy papier do pieczenia i zaciskamy na nim obręcz. Boki tortownicy smarujemy masłem.

Do tortownicy przelewamy masę czekoladową i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Biała góra

500 g zmielonego twarogu
400 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
120 g cukru

Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę – do połączenia składników. Masa będzie płynna.

Dodatkowo

polewa czekoladowa
300 g czerwonych porzeczek (plus kilka gałązek do dekoracji)
wiórki kokosowe do dekoracji

Na upieczony spód wylewamy część masy serowej. Układamy na niej umyte i obrane z gałązek porzeczki. Zalewamy je resztą masy serowej.

Do piekarnika na dno wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem.

Pieczemy ciasto ok. 55-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy dopiero po ok. półgodzinie, kiedy już lekko ostygnie.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dekorujemy polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi i porzeczkami. Przechowujemy w lodówce.

Źródło: Domowe Wypieki

Czarno-biały sernik z porzeczkami

Podobne wpisy