Czarno-biały sernik z porzeczkami
Chciałam zrobić tort na roczek dla Córki, ale taki, który nie miałby ciężkiej masy. Urodziny wypadają w środku lata, jest pełno owoców i zazwyczaj – straszne upały, a w takich warunkach nikt nie ma ochoty jeść ciast z masami. Padło na czarno-biały sernik z porzeczkami. Czekoladowy spód dodał sporo „treści” i konkretny smak, a porzeczki wiele kwaskowatości. Jak dla mnie – tort idealny!
Składniki
Czarny spód
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
ciut soli
100 g cukru
150 g mąki
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (kładziemy miseczkę na rondelek, do którego wlewamy wodę). Studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopioną czekoladę – miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm kładziemy papier do pieczenia i zaciskamy na nim obręcz. Boki tortownicy smarujemy masłem.
Do tortownicy przelewamy masę czekoladową i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Biała góra
500 g zmielonego twarogu
400 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
120 g cukru
Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę – do połączenia składników. Masa będzie płynna.
Dodatkowo
polewa czekoladowa
300 g czerwonych porzeczek (plus kilka gałązek do dekoracji)
wiórki kokosowe do dekoracji
Na upieczony spód wylewamy część masy serowej. Układamy na niej umyte i obrane z gałązek porzeczki. Zalewamy je resztą masy serowej.
Do piekarnika na dno wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem.
Pieczemy ciasto ok. 55-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy dopiero po ok. półgodzinie, kiedy już lekko ostygnie.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dekorujemy polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi i porzeczkami. Przechowujemy w lodówce.
Źródło: Domowe Wypieki