|||

Zawijane pizze

Poleca: Ewa
Źródło: Marta Gotuje

Fot. Ewa

Kto ma dość klasycznej pizzy, a lubi ten smak, powinien spróbować tych ślimaczków. Są o wiele bardziej „drożdżowe” niż normalna pizza – trochę takie jak pizza na grubym spodzie. Świetne dla dzieci – „ślimak” w rękę i mogą wracać do zabawy na podwórku.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
21 g suchych drożdży
200 ml wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Nadzienie:
passata pomidorowa
sól, pieprz, bazylia, oregano
kilka plastrów szynki
200 g sera mozzarella

Z podanych składników zagniatamy drożdżowe ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos – do passaty dodajemy sól, pieprz, bazylię i oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem, układamy plastry szynki i pokrojony w plastry, a najlepiej rozerwany palcami na małe kawałki ser mozzarella. Prostokąt zwijamy w rulon i kroimy na kawałki. Układamy je poziomo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w wyłożonej papierem tortownicy czy formie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.

Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut – do zrumienienia ciasta.

Podobne wpisy